Ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά το γνωρίζαμε. Ότι καταπολεμά την τερηδόνα, όμως, αποτελεί νέα, παράδοξη ανακάλυψη ιταλών επιστημόνων.

Τα καλά νέα για τους λάτρεις του οίνου έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Παβίας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί, χάρη στις ουσίες που περιέχει, «σκοτώνει» αποτελεσματικά τα βακτήρια, προστατεύοντας τα δόντια.

Πριν από λίγο καιρό, μία γερμανική μελέτη είχε δείξει ότι η κατανάλωση λευκού κρασιού οδηγούσε στη διάβρωση των δοντιών.

Τώρα, οι Ιταλοί ανακάλυψαν ότι τα δραστικά συστατικά του κόκκινου κρασιού, και συγκεκριμένα η αντιοξειδωτική ουσία προανθοκυανιδίνη -η οποία εντοπίζεται επίσης στα μήλα, την κανέλα, το κακάο και το τσάι- αποτελεί προστατευτική «ασπίδα» κατά της τερηδόνας, καθώς έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα βακτήρια που προσκολλώνται στο σμάλτο των δοντιών, σώζοντάς τα έτσι από περαιτέρω φθορά.

Από την άλλη, καναδική μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Λαβάλ στο Κεμπέκ έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί βοηθούν στη ρύθμιση της δράσης των ανοσοποιητικών κυττάρων στα ούλα, χαρίζοντας προστασία από τις βακτηριδιακές μολύνσεις του στόματος.

Διαβάστε ακόμα:
Αφροδισιακό το κόκκινο κρασί
http://www.vita.gr/html/ent/909/ent.9909.asp

Φάκελος – Aλκοόλ: Ας διαλύσουμε τους μύθους
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.9678.asp

Καραμέλα κατά της τερηδόνας!
http://www.vita.gr/html/ent/758/ent.5758.asp