Στο «κόκκινο» βάζουν οι επιστήμονες δημοφιλή φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και την υπερπλασία του προστάτη, λόγω των παρενεργειών που προκαλούν.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Imperial College στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι οι σουλφονυλουρίες -οικογένεια φαρμάκων που χρησιμοποιείται ευρέως για το διαβήτη τύπου 2- εκτοξεύουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο έως το 60%.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιθεώρηση «British Medical Journal», τα συγκεκριμένα φάρμακα έδειξαν να αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας κατά 30% σε σύγκριση με το επίσης κοινό φάρμακο μετφορμίνη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 90.000 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 στη Βρετανία και είδαν ότι οι σουλφονυλουρίες αναστέλλουν τη λειτουργία του προστατευτικού μηχανισμού που θωρακίζει την καρδιά από τυχόν βλάβες, αφήνοντάς την εκτεθειμένη στους παράγοντες κινδύνου.

Το νεότερο φάρμακο πιογλιταζόνη έδειξε να είναι λιγότερο επικίνδυνο, καθώς ο κίνδυνος θανάτου από τη λήψη του μειωνόταν κατά 39% συγκριτικά με τον κίνδυνο από τη μετφορμίνη.

«Οι σουλφονυλουρίες και η μετφορμίνη θεωρούνταν ως πρώτης γραμμής θεραπείες για το διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ένα πιο αρνητικό προφίλ των σουλφονυλουριών σε σύγκριση με τη μετφορμίνη», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Πολ Έλιοτ από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Imperial College.

Στην Ελλάδα, κυκλοφορούν μόνο νεότερης γενιάς σουλφονυλουρίες και συγκεκριμένα οι ουσίες γλιβενκλαμίδη (περιέχεται στο Daonil κ.α.), γλιμεπιρίδη (περιέχεται στο Solosa κ.α.) και γλικλαζίδη (περιέχεται στο Diamicron κ.α.).

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι κίνδυνοι για το καρδιαγγειακό σύστημα αφορούν κυρίως τις σουλφονυλουρίες παλαιότερης γενιάς, που όμως δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Από την άλλη, οι ειδικοί της Βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγιεινής (MHRA) αποφάσισαν να ενημερώσουν το κοινό για τους κινδύνους του φαρμάκου Proscar για την υπερπλασία του προστάτη, το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Δραστική ουσία του Proscar είναι η φιναστερίδη, και οι ειδικοί προσθέτουν τώρα νέες προειδοποιήσεις στη συσκευασία του.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την καταγραφή 5 περιπτώσεων καρκίνου του μαστού σε άνδρες που λάμβαναν το φάρμακο. Ενδελεχής έλεγχος στη συνέχεια, έφερε στο φως τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις 53 ανδρών με καρκίνο του μαστού που οφειλόταν στη λήψη φιναστερίδης.

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια βρετανική αρχή, «οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα με τη δραστική ουσία φιναστερίδη θα πρέπει να αναφέρουν αμέσως στο γιατρό τους οποιαδήποτε αλλαγή εντοπίσουν στον ιστό των μαστών, όπως είναι οι όζοι, ο πόνος ή η έκκριση υγρού από την περιοχή της θηλής. Με βάση την ανασκόπησή μας, συστήνουμε την προσθήκη προειδοποίησης για καρκίνο του μαστού σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν φιναστερίδη».

Διαβάστε ακόμα:
Οδηγίες χρήσης των φαρμάκων
http://www.vita.gr/html/ent/356/ent.1356.asp

Γιατρέ, τα χάπια µου!
http://www.vita.gr/html/ent/622/ent.8622.asp

Μην αγοράσετε αυτά τα χάπια
http://www.vita.gr/html/ent/237/ent.8237.asp