Ο θηλασμός περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη στις μητέρες, εκτιμά νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί του Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια, πέρα από το να θωρακίζουν τα μωρά τους με πολύτιμα αντισώματα, οι γυναίκες που θηλάζουν περιορίζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο έως και 50%.

Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, φάνηκε να αυξάνεται για τις μητέρες που είχαν εμφανίσει διαβήτη της εγκυμοσύνης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κίνδυνος παρουσίαζε πτώση που ξεκινούσε από το 44% και έφτανε έως το 86%.

Προηγούμενες μελέτες είχαν, επίσης, δείξει ότι οι θηλάζουσες εμφανίζουν βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα τους, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Σε ένα διάστημα 20 ετών, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 704 γυναικών, οι οποίες κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 18-30 ετών. Μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα, εντόπισαν 120 νέες περιπτώσεις μεταβολικού συνδρόμου μετά από εγκυμοσύνη.

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν στο επιστημονικό έντυπο «Diabetes», τα οφέλη για τις γυναίκες που θήλαζαν δεν έδειξαν να σχετίζονται με το βάρος τους, τη φυσική τους κατάσταση ή άλλους παράγοντες που αφορούσαν τις καθημερινές τους συνήθειες.

Οι γυναίκες που δεν εμφάνισαν μεταβολικό σύνδρομο, ήταν εκείνες που τυπικά συγκέντρωναν λιγότερο λίπος στην κοιλιακή χώρα και έφεραν υψηλότερα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL).

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να επιδρά μακροπρόθεσμα στους διάφορους παράγοντες κινδύνου των μητέρων που θα μπορούσαν αργότερα να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαβήτη ή καρδιαγγειακών νοσημάτων», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Έρικα Γκούντερσον.

«Το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με την παχυσαρκία και τα προβλήματα μεταβολισμού, και προδιαθέτει για την εμφάνιση διαβήτη, στεφανιαίας νόσου. Αυξάνει συνεπώς τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεσήλικων γυναικών», υπογραμμίζει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Ο θηλασμός χαρίζει υγεία στη μητέρα
http://www.vita.gr/html/ent/071/ent.9071.asp

O θηλασμός ωφελεί το παιδί, προστατεύει τη μητέρα
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.6215.asp

Tι κερδίζετε όταν θηλάζετε το μωρό σας
http://www.vita.gr/html/ent/462/ent.6462.asp