Νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι η μοναξιά ενδεχομένως να πυροδοτεί τον καρκίνο του μαστού, ενώ από την άλλη, μια νέα μέθοδος με φυσαλίδες μπορεί να ανιχνεύσει αποτελεσματικά τη νόσο.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι μοναχικές γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε μια ράτσα αρουραίων η οποία θεωρείται ιδιαίτερα «κοινωνική». Τα ευρήματα που προέκυψαν από το πείραμα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, επειδή είναι πιθανό να ισχύουν και για τον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν την επίδραση της κοινωνικής αποξένωσης σε θηλυκούς αρουραίους, οι οποίοι είχαν δεχθεί γενετική τροποποίηση ώστε να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα ζώα που ζούσαν απομονωμένα από τα υπόλοιπα εμφάνιζαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο, συγκριτικά με εκείνα που ζούσαν σε κλουβιά με άλλα πέντε.

Μάλιστα, οι καρκινικοί όγκοι στους μοναχικούς αρουραίους ήταν περισσότεροι και μεγαλύτεροι σε μέγεθος. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί είδαν ότι τα τρωκτικά αυτά είχαν 84% περισσότερο καρκινικό ιστό συγκριτικά με τα υπόλοιπα που μοιράζονταν το κλουβί τους.

Από την άλλη, ένα νέο πρωτοποριακό τεστ με φυσαλίδες που ανέπτυξαν οι ειδικοί του βρετανικού ιδρύματος Maidstone and Tunbridge Wells NHS Trust έδειξε να ανιχνεύει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα των όγκων του καρκίνου του μαστού. Η τεχνική αυτή δεν είναι καινούργια –χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 90 για την ανίχνευση καρδιακών ανωμαλιών και όγκων του ήπατος, τώρα όμως διαμορφώθηκε κατάλληλα και χρησιμοποιείται ήδη στην Αγγλία για τον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού.

Πρόκειται για θεαματική πρόοδο στον τομέα αυτό, καθώς αποτρέπει την αφαίρεση όλων των λεμφαδένων στην οποία συνήθως προχωρούν οι γιατροί για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μετάστασης. Η ολική αυτή αφαίρεση μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους στη μασχάλη και το χέρι που διαρκούν εφ όρου ζωής. Το νέο τεστ αποτρέπει επίσης τη δεύτερη εγχείριση στην οποία συνήθως υποβάλλονται οι ασθενείς γι αυτό το σκοπό.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, με την εισαγωγή μικροφυσαλίδων (σε μέγεθος ερυθρού αιμοσφαιρίου) στον οργανισμό μπορούν να γνωρίζουν αμέσως κατά πόσο ο ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί τελικά σε επέμβαση αφαίρεσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων.

Η «θαυματουργή» δράση των φυσαλίδων εντοπίζεται στο αέριο εξαφθοριούχου θείου που περιέχουν, το οποίο περιβάλλεται από ένα λιπαρό περίβλημα που αποτρέπει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Μετά την εισαγωγή τους με ένεση στον οργανισμό, οι μικροφυσαλίδες «ταξιδεύουν» προς τον λεμφαδένα και οι ειδικοί ακολουθούν την πορεία τους μέσω υπερήχων, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να εντοπίσουν με ακρίβεια την περιοχή από την οποία θα πάρουν δείγμα ιστού για βιοψία.

Όταν οι μικροφυσαλίδες φτάσουν στο λεμφαδένα, με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας οι ειδικοί λαμβάνουν δείγμα ιστού και προχωρούν σε βιοψία για να δουν κατά πόσο πρέπει ή όχι η ασθενής να υποβληθεί τελικά σε αφαίρεση του λεμφαδένα.

Διαβάστε ακόμα:
Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία!
http://www.vita.gr/html/ent/521/ent.8521.asp

Tι σχέση έχετε με τη μοναξιά;
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.5107.asp

Υπέρηχοι κατά του καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/528/ent.10528.asp