Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ουσία οσελταμιβίρη με την εμπορική ονομασία Tamiflu, προστατεύει τα άτομα με H1N1 από επιπλοκές (π.χ. πνευμονία), αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ανησυχητικά στοιχεία δημοσιεύονται από τη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «British Medical Journal» και, σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια κ. Φιόνα Γκόντλι, εγείρουν σημαντικά ερωτήματα γύρω από την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Το αντιιικό φάρμακο Tamiflu κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και 10 χρόνια ως θεραπεία ενάντια στην εποχική γρίπη και τις ιώσεις. Μέχρι τώρα το έχουν λάβει περίπου 68 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

«Κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επενδύσει πολλά χρήματα για την απόκτηση ενός φαρμάκου που τώρα η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του» λέει χαρακτηριστικά η κ. Γκόντλι, αναφερόμενη στη διάσταση απόψεων που επικρατεί στον επιστημονικό κόσμο.

Η τελευταία μετα –ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον κ. Κρις Ντελ Μαρ από το Πανεπιστήμιο Μποντ στην Αυστραλία αφορούσε ανάλυση 20 παλαιότερων κλινικών δοκιμών, από τις οποίες αφαιρέθηκαν οι οκτώ, καθώς τα αποτελέσματα δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν.

Από την ανάλυση των στοιχείων των υπολοίπων, οι ειδικοί συμπέραναν ότι το Tamiflu έδειχνε να οδηγεί τα δυσάρεστα συμπτώματα της γρίπης στο τέλος τους μια μέρα νωρίτερα, όμως δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων που να επιβεβαιώνουν ότι περιορίζει τις πιθανότητες επιπλοκών.

Ο κ. Ντέιβιντ Ρέντι, επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» κατά της πανδημίας της παρασκευάστριας Roche, τόνισε ότι οι ερευνητές κακώς δεν έλαβαν υπόψη τα στοιχεία και των υπολοίπων οκτώ μελετών. Ακόμη, η παρασκευάστρια εταιρεία αμφισβήτησε τα πορίσματα της νέας έρευνας και υποστηρίζει ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και πως υπάρχουν μελέτες από τις οποίες προκύπτει ότι η λήψη του έχει όφελος όσον αφορά στην προστασία των ασθενών από επιπλοκές της γρίπης.

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) φαίνεται να διαφωνεί με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας. Εκπρόσωπός του δήλωσε πως τα δεδομένα από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι όταν δοθεί έγκαιρα στον ασθενή, το Tamiflu μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της γρίπης, αν και πρέπει να χορηγείται με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές.

Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν ότι υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το Tamiflu μειώνει τις επιπλοκές στους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που κόλλησαν τη γρίπη.

Εξαιτίας της έλλειψης επαρκών στοιχείων, οι επιστήμονες δηλώνουν επιφυλακτικοί με τους ισχυρισμούς της εταιρίας (Roche) ότι το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών στους ενήλικους με γρίπη.

Επίσης αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον σε «κλασσικές» θεραπείες εποχικής γρίπης και καλούν τις κυβερνήσεις να κάνουν νέες μελέτες για να ελέγξουν την ασφάλεια ορισμένων αντιιικών φαρμάκων.

Σε μια άλλη έρευνα ωστόσο, που επίσης δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, μια ερευνητική ομάδα από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ συμπέρανε ότι το φάρμακο μπορεί από τη μία πλευρά να μειώσει τον κίνδυνο πνευμονίας σε (κατά τα άλλα υγιείς) ενήλικες που έχουν «κολλήσει» γρίπη, όμως επισήμανε ότι «το όφελος είναι μικρό και πρέπει να συνεκτιμηθεί σε σχέση με τις παρενέργειες και την ασφάλεια του φαρμάκου» .

Διαβάστε ακόμα:
Tamiflu-«μαϊμού» στο Διαδίκτυο
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.10394.asp

Αντίσταση στο Tamiflu;
http://www.vita.gr/html/ent/972/ent.9972.asp

Παρενέργειες στα παιδιά προκαλεί το Tamiflu
http://www.vita.gr/html/ent/913/ent.9913.asp