Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γονείς που έχουν μανία με την καθαριότητα ενδεχομένως να βλάπτουν την υγεία των παιδιών τους.

Όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Σικάγο, η επαφή με τα μικρόβια σε μικρές ηλικίες είναι χρήσιμη γιατί ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Σε αντίθεση με συμπεράσματα προηγούμενων μελετών, η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η έκθεση σε υπερβολικά καθαρά περιβάλλοντα κατά τα πρώιμα στάδια της ζωής μας, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονών στην ενήλικη ζωή, αυξάνοντας αυτομάτως τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας νοσημάτων», αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Τόμας ΜακΝτέιντ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα που είχαν προκύψει από μια αμερικανική έρευνας με εκείνα μιας μακροχρόνιας μελέτης στις Φιλιππίνες, η οποία παρακολουθούσε τον τρόπο ζωής και την πορεία της υγείας 3.300 οικογενειών για περισσότερα από 22 χρόνια.

Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν στα επίπεδα της πρωτεΐνης C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), τα οποία αποτελούν «προπομπό» καρδιακών προβλημάτων. Είδαν λοιπόν, ότι παρά το γεγονός ότι οι Φιλιππινέζοι ως παιδιά ταλαιπωρούνταν από περισσότερες μολυσματικές ασθένειες, ως ενήλικες όμως έφεραν κατά 80% χαμηλότερα επίπεδα της CRP συγκριτικά με εκείνα των Αμερικανών που μεγάλωναν σε καθαρότερους χώρους.

«Στις ΗΠΑ έχουμε την αντίληψη ότι χρειάζεται να προστατεύουμε τα παιδιά από μικρόβια και παθογόνα οποιοδήποτε και αν είναι το πιθανό κόστος», αναφέρει ο καθηγητής ΜακΝτέιντ.

«Αλλά ουσιαστικά μπορεί με τον τρόπο αυτό να τους στερούμε από σημαντικά «ανοσολογικά δίκτυα», τα οποία χρειάζονται για την ομαλή ανάπτυξή τους από την παιδική ως την ενήλικη ζωή» συμπληρώνει ο ειδικός.
Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα δημοσιεύονται από το επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences».

Διαβάστε ακόμα:
Η καθαριότητα κρύβει παγίδες
http://www.vita.gr/html/ent/941/ent.9941.asp

Όταν η καρδιά του παιδιού σας «φυσάει»…
http://www.vita.gr/html/ent/868/ent.9868.asp