Εάν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι μια αχνιστή κούπα μυρωδάτου καφέ μπορούσε να διώξει τις δυσάρεστες παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τότε ήρθε η ώρα να το ξεχάσετε!

Γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Temple στη Φιλαδέλφεια, ο καφές δεν μας ξεμεθά αλλά στην πραγματικότητα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι έχουμε συνέλθει.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Behavioural Neuroscience», οι ειδικοί πραγματοποίησαν δοκιμές σε ποντίκια και είδαν ότι τελικά η κατανάλωση καφεΐνης μετά το μεθύσι κάνει δυσκολότερη τη συνειδητοποίηση ότι βρισκόμαστε υπό την επήρεια αλκοόλ. Φέρνει δηλαδή τον οργανισμό σε κατάσταση υπερέντασης χωρίς όμως αυτή να συνοδεύεται από καθαρή σκέψη.

«Ο μύθος ότι ο καφές οδηγεί σε νηφαλιότητα πρέπει να σταματήσει γιατί η παράλληλη χρήση καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων με καταστροφικά αποτελέσματα», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης κ. Τόμας Γκουλντ.

«Οι άνθρωποι που αισθάνονται εξάντληση και μέθη μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουν ότι είναι μεθυσμένοι. Αντιθέτως, όσοι έχουν πιει πολύ και στη συνέχεια έχουν καταναλώσει καφεΐνη νιώθουν ότι είναι σε εγρήγορση και ικανοί να χειριστούν καταστάσεις που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες, όπως π.χ. η οδήγηση» συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Καφές στο πιάτο!
http://www.vita.gr/html/ent/848/ent.8848.asp

Πόσο καφέ να πίνω; Ιδού η απορία!
http://www.vita.gr/html/ent/052/ent.7052.asp

Βραχιόλι διαρκούς αλκοτέστ!
http://www.vita.gr/html/ent/566/ent.10566.asp