Οι προειδοποιήσεις για την υγεία που αναγράφονται στα πακέτα των τσιγάρων μάλλον ενθαρρύνουν παρά αποτρέπουν τους καπνιστές, έδειξε νέα μελέτη.

Σύμφωνα με αμερικανούς, ελβετούς και γερμανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, οι προειδοποιήσεις που αναφέρουν τους κινδύνους του τσιγάρου για την υγεία τελικά εξωθούν τους καπνιστές να καπνίζουν ακόμη περισσότερο!

Αντίθετα, πειράματα έδειξαν ότι οι προειδοποιήσεις που αναφέρονταν στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην εξωτερική εμφάνιση των καπνιστών – ότι δηλαδή θα χάσουν τη γοητεία τους κτλ. – ήταν πιο αποτελεσματικές και μπορούσαν ευκολότερα να οδηγήσουν έναν καπνιστή στο κόψιμο του τσιγάρου.

«Σε γενικές γραμμές, οι καπνιστές όταν έρχονται αντιμέτωποι με μηνύματα που σχετίζονται με θάνατο ή προβλήματα υγείας, αναπτύσσουν μηχανισμούς που τους παρακινούν να συνεχίζουν τη «ριψοκίνδυνη» για την υγεία τους συμπεριφορά», αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Experimental Social Psycology».

«Αυτό», όπως εξηγούν, «συμβαίνει γιατί προειδοποιήσεις όπως «Το κάπνισμα βλάπτει εσένα και τους γύρω σου» και «Το κάπνισμα σε κάνει λιγότερο γοητευτικό» ενδεχομένως να φαίνονται απειλητικές για όσους πιστεύουν το αντίθετο, ότι δηλαδή αξίζουν περισσότερο από τους άλλους όταν καπνίζουν ή ότι παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα προς τα έξω».

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Η ζωή μετά… το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.9227.asp

Το τσιγάρο σβήνει, ο κίνδυνος παραμένει
http://www.vita.gr/html/ent/977/ent.9977.asp

Συνέντευξη – Πάτρικ Ρέινολντς: Aντικαπνιστική Εκστρατεία Ψυχολογία
http://www.vita.gr/html/ent/436/ent.9436.asp