Σκιέρ, προσοχή: Οι ακτίνες του ήλιου είναι εξαιρετικά επικίνδυνες όταν αντανακλώνται στο χιόνι.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Kanazawa και της εταιρείας Johnson & Johnson, οι ακτίνες του ήλιου είναι 2,5 φορές πιο επικίνδυνες στις χιονισμένες πλαγιές από ό,τι στις παραλίες.

Στη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα επικινδυνότητας της υπεριώδους ακτινοβολίας κατά την αντανάκλασή της σε επιφάνειες όπως το χιόνι (σε θέρετρα σκι στην επαρχία Ισικάγουα στη Βόρεια Ιαπωνία) και η άμμος (σε τεχνητές παραλίες στην περιοχή της Οκινάγουα, στα νότια της χώρας).

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια δύο ανδρείκελων τα οποία έφεραν υπερευαίσθητους αισθητήρες στην περιοχή των ματιών, ώστε να διαπιστώσουν οι ερευνητές ποια είναι ακριβώς η επίδραση των ηλιακών ακτίνων στην όραση.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι κατά την παραμονή μας σε μια παραλία τα μάτια μας δέχονται υπεριώδη ακτινοβολία της τάξεως των 260 kilojoules ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ, αντίθετα, σε ένα χιονοδρομικό κέντρο αυτήν μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 658 kilojoules.

Η ποσότητα του φωτός που δέχονται τα μάτια αυξάνεται 4% για κάθε 300 μέτρα υψομέτρου.

Για το λόγο αυτό, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Οφθαλμολογίας κ. Χιρόσι Σασάκι, η χρήση ειδικών γυαλιών από τους λάτρεις των χειμερινών σπορ είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία των ματιών τους, που διαφορετικά κινδυνεύουν από φλεγμονές και μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και καταρράκτη.

Τα ευρήματα της έρευνας υποστηρίζονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, που διαπίστωσε ότι στις παραλίες αντανακλάται περίπου το 15-20% της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ στο φρέσκο χιόνι το ποσοστό αυτό φτάνει το 80%.

Διαβάστε ακόμα:
Συνέντευξη – ∆ηµήτρης Γ. Ρηγόπουλος: Μην παίρνετε αψήφιστα τον ήλιο!
http://www.vita.gr/html/ent/886/ent.6886.asp

Σκούρα ρούχα για τον ήλιο
http://www.vita.gr/html/ent/195/ent.10195.asp

Eσάς σας αγαπά ο ήλιος;
http://www.vita.gr/html/ent/371/ent.1371.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: