Η αθέτηση των υποσχέσεων – όσο παράξενο κι αν ακούγεται – φαίνεται στις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (MRI), υποστηρίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Μελετώντας μαγνητικές τομογραφίες, οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένα μοτίβα τα οποία αποκαλύπτουν κατά πόσο κάποιος σκοπεύει να κρατήσει το λόγο του.

Συγκεκριμένα, δημιούργησαν ένα παιχνίδι στο οποίο κάποιοι υποδύονταν τους επενδυτές και οι άλλοι τους συμβούλους στους οποίους οι επενδυτές θα εμπιστεύονταν τα χρήματα τους για να τα επενδύσουν. Τα άτομα που έπαιζαν τον ρόλο του επενδυτή είχαν στη διάθεσή τους πραγματικά χαρτονομίσματα τα οποία επέλεγαν να δώσουν σε κάποιον σύμβουλο να τα επενδύσει.

Αφού οι σύμβουλοι παραλάμβαναν τα χρήματα πενταπλασίαζαν το ποσό, το οποίο έπρεπε όμως να μοιραστούν με τους επενδυτές.

Οι ειδικοί υπέβαλαν τους συμβούλους σε μαγνητικές τομογραφίες. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι κάποιες περιοχές του εγκεφάλου τους κατέγραφαν εντονότερη δραστηριότητα όταν αθετούσαν τη συμφωνία τους και δεν παραχωρούσαν στους επενδυτές το μερίδιό που τους αναλογούσε.

Κάτι τέτοιο, όπως εξηγούν οι ίδιοι, ενδεχομένως να συνδέεται με τη συναισθηματική σύγκρουση που νιώθει κάποιος όταν γνωρίζει ότι κάνει κάτι λάθος.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξακρίβωση των πραγματικών προθέσεων ατόμων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση ή εγκληματιών που αποφυλακίζονται υπό όρους.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς να διεκδικείτε αποτελεσματικά
http://www.vita.gr/html/ent/592/ent.1592.asp

Τα «όχι» της προσωπικής ισορροπίας!
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.9702.asp