Έως δύο αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα πρέπει να πίνουν οι γυναίκες που είχαν παρουσιάσει καρκίνο του μαστού προκειμένου να μην επανεμφανίσουν τη νόσο, εκτιμούν αμερικανοί ειδικοί.

Η ερευνητική ομάδα υπό την δρ. Μέριλιν Κουάν από το Τμήμα Έρευνας του ιδρύματος Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια, μελέτησε τις περιπτώσεις 1.900 γυναικών οι οποίες είχαν θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ – που μεταφράζεται σε περίπου 3-4 ποτά την εβδομάδα – συνδεόταν με 30% μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου.

Μάλιστα όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος αυτός ήταν μεγαλύτερος για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και όσες ήταν υπέρβαρες. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος υποτροπής δεν συνδεόταν με κάποιο συγκεκριμένο είδος αλκοολούχου ποτού.

Τα ανησυχητικά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου.

Μια δεύτερη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου Loyola, που επίσης παρουσιάστηκε εκεί, έδειξε ότι η χημειοθεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Τέλος, μια τρίτη έρευνα έδειξε ότι ένα γονιδιακό τεστ, το Oncotype DX της εταιρείας Genomic Health Inc, μπορεί να διακριβώσει ποιες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία και ποιες όχι.

Διαβάστε ακόμα:
8 τρόποι να προλάβετε τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/043/ent.10043.asp

Καφές, αλκοόλ και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.6255.asp

Καρκίνος του μαστού και αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/786/ent.5786.asp