Ο βομβαρδισμός του εγκεφάλου μας με περισσότερες από 100.000 λέξεις την ημέρα οδηγεί σε δυσκολίες συγκέντρωσης, εκτιμά νέα μελέτη.

Ο ερευνητής κ. Ρότζερ Μπον από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, υπολόγισε τον όγκο των πληροφοριών τον οποίο δεχόμαστε καθημερινά τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά μας.

Διαπίστωσε λοιπόν ότι βομβαρδιζόμαστε συνεχώς και από παντού από πληροφορίες και λέξεις. Η ακρόαση του ραδιοφώνου, οι τηλεφωνικές μας συνομιλίες, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και η ανάγνωση της πρωινής μας εφημερίδας, εκτοξεύουν στα ύψη τον καθημερινό όγκο πληροφοριών που δεχόμαστε.

Ο ειδικός υπολόγισε μάλιστα ότι ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται καθημερινά περίπου 100.000 λέξεις και πληροφορίες συνολικού όγκου 34 GB, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 του αποθηκευτικού χώρου ενός μέσου φορητού υπολογιστή.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η καθημερινή μας έκθεση σε πολλές πληροφορίες μπορεί να οδηγήσει στην υπερφόρτωση του εγκεφάλου μας, ή ακόμη και σε δομική αλλαγή των εγκεφαλικών μας δικτύων.

Ο εγκέφαλός μας «πιέζεται» πολύ από τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που δέχεται με αποτέλεσμα να κουράζεται γρηγορότερα και να μην μπορεί να απορροφήσει χρήσιμες πληροφορίες.

«Ένα είναι σίγουρο: η προσοχή μας αποσπάται από δεκάδες ερεθίσματα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε βαθύτερες σκέψεις», αναφέρει ο καθηγητής Μπόν από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Από την πλευρά του ωστόσο ο καθηγητής κ. Κόλιν Μπλέικμορ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι της άποψης ότι: «Ο εγκέφαλος αυξάνει το μέγεθός του ανάλογα με τη χρήση του. Επομένως η επεξεργασία όλων αυτών των πληροφοριών, ίσως να οδηγεί στη γέννηση νέων νευρικών κυττάρων».

Διαβάστε ακόμα:
Τα κινητά μας «αλλάζουν» τα μυαλά
http://www.vita.gr/html/ent/384/ent.10384.asp

Οι μουτζούρες ενισχύουν τη μνήμη!
http://www.vita.gr/html/ent/650/ent.8650.asp

Ψιθυρίστε το, στο δεξί αφτί!
http://www.vita.gr/html/ent/856/ent.9856.asp