Φέτος στις γιορτές πιείτε σαμπάνια άφοβα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, το δροσερό, αφρώδες ποτό φαίνεται ότι κάνει καλό στην υγεία μας!

Τα νέα δημοσιεύονται στην εβδομαδιαία έκδοση του επιστημονικού εντύπου «British Journal of Nutrition». Σύμφωνα με αυτά, η σαμπάνια έχει ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά όπως το κακάο και το κόκκινο κρασί.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Τζέρεμι Σπένσερ, η σαμπάνια – ακόμη και η πιο φθηνή – είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες θεωρείται ότι περιορίζουν την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών στα κύτταρα του οργανισμού.

Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Ανακαλύψαμε ότι περίπου δύο ποτηράκια σαμπάνιας την ημέρα έχουν ευεργετική επίδραση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σημαίνει ότι η κατανάλωση σαμπάνιας θα μπορούσε πιθανότατα να συμβάλλει στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων», περιγράφει ο δρ. Σπένσερ.

«Τα νέα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», συμπληρώνει. Τα ευρήματα του ερευνητή ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο στις αντιοξειδωτικές ουσίες της σαμπάνιας, αλλά και σε εκείνες που περιέχονται στο κακάο. Όπως αναφέρει ο δρ. Σπένσερ, μια κούπα ζεστής σοκολάτας πριν τον ύπνο μπορεί να έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς μας.

Διαβάστε ακόμα:
Τα πιάτα που «αγαπούν» την καρδιά µας!
http://www.vita.gr/html/ent/030/ent.8030.asp

Γνωρίζετε τι κάνει καλό στην καρδιά σας;
http://www.vita.gr/html/ent/408/ent.6408.asp

Σαμπάνια για την έλλειψη σιδήρου
http://www.vita.gr/html/ent/998/ent.3998.asp