Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να τεθεί μέγιστη ένταση ήχου σε όλα τα mp3 players και τα iPod που πωλούνται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την προστασία της ακοής των χρηστών.

Η νέα προειδοποίηση ακολουθεί μια περσινή ανησυχητική έκθεση σύμφωνα με την οποία, περίπου 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μόνιμη βλάβης της ακοή τους γιατί άκουγαν δυνατή μουσική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιθυμούν όλες οι συσκευές που κυκλοφορούν εντός της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων των iPod – να φέρουν μέγιστο όριο έντασης στα 85 ντεσιμπέλ.

Και μπορεί για την ώρα να περιορίζεται σε προειδοποιήσεις, ωστόσο μέχρι την άνοιξη του 2010 η Κομισιόν θα προχωρήσει σε τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Πάντως σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε συσκευές, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι κάποιες από αυτές έχουν τελική ισχύ ήχου που αγγίζει τα 120 ντεσιμπέλ που αντιστοιχεί στον εκκωφαντικό θόρυβο της απογείωσης ενός αεροσκάφους.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημος κανονισμός που να περιορίζει τα επίπεδα του ήχου των εν λόγω συσκευών, ωστόσο όπως τονίζουν οι ειδικοί της ΕΕ, οι εταιρείες οφείλουν να προειδοποιούν το καταναλωτικό κοινό για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ακρόαση υψηλής έντασης στην ακοή μέσα από το ειδικό βιβλιαράκι οδηγιών.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι φθάνουν στα ιατρεία των ωτορινολαρυγγολόγων με προβλήματα ακοής, εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσής τους στην πολύ δυνατή μουσική. Οι βλάβες αυτές μάλιστα είναι συχνά μη αναστρέψιμες.

Η απώλεια της ακοής παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, με το τουλάχιστον ένα τρίτο της βλάβης να αποδίδεται από τους ειδικούς στην δυνατή μουσική. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες 1 στα 8 παιδιά και εφήβους πάσχουν από απώλεια της ακοής λόγω μουσικής

Διαβάστε ακόμα:
Λιγότερο θορυβώδη τα iPod
http://www.vita.gr/html/ent/096/ent.10096.asp

Ναι στη μουσική, όχι στα υψηλά db
http://www.vita.gr/html/ent/537/ent.7537.asp

Κουφοί οι μισοί χρήστες mp3 players!
http://www.vita.gr/html/ent/146/ent.8146.asp