Οι ορμόνες που κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζουν τη διάθεση των εγκύων, όπως φαίνεται ευθύνονται και για την ικανότητά τους να «διαβάζουν» τα συναισθήματα και τις προθέσεις των άλλων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που έκαναν τη διαπίστωση, πιθανότατα οι ικανότητές τους αυτές έχουν εξελικτικό υπόβαθρο και αποσκοπούν στην καλύτερη προστασία του βρέφους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι αυτή η ικανότητα των γυναικών άλλαζε ανάλογα με το στάδιο του εμμηνορρυσιακού τους κύκλου.

Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της κύησης τα επίπεδα της προγεστερόνης και άλλων ορμονών εκτοξεύονται στα ύψη, η κ. Ρεμπέκα Πίαρσον και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να διερευνήσουν κατά πόσο η δυνατότητα «ανάγνωσης» των χαρακτηριστικών ενός προσώπου μεταβάλλεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν από 76 έγκυες γυναίκες κατά την 14η εβδομάδα της κύησης να προσδιορίσουν ένα από τα έξι βασικά συναισθήματα (φόβος, χαρά, λύπη κ.ά.) σε φωτογραφίες ηλεκτρονικού υπολογιστή που απεικόνιζαν 60 διαφορετικά πρόσωπα.

Οι ειδικοί επανέλαβαν το τεστ όταν οι έγκυοι είχαν περάσει την 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι ενώ οι γυναίκες και κατά τις δύο χρονικές περιόδους μπορούσαν να προσδιορίσουν σωστά ποια πρόσωπα ήταν χαρούμενα και ποια έκπληκτα, ωστόσο η ακρίβειά τους στον εντοπισμό του φόβου, του θυμού και του αποτροπιασμού φάνηκε να αυξάνεται κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, συμβαίνει μάλλον γιατί η γυναίκα βρίσκεται σε μεγαλύτερη εγρήγορση για τον εντοπισμό πιθανών απειλών εναντίον της και εναντίον του βρέφους της.

Διαβάστε ακόμα:
Tεστ – Έχετε αρκετά ωάρια για να μείνετε έγκυος;
http://www.vita.gr/html/ent/171/ent.1171.asp

Νέες μέθοδοι και καλύτερα αποτελέσματα
http://www.vita.gr/html/ent/358/ent.1358.asp

Τα νεύρα της εγκύου «ραγίζουν» την καρδιά του βρέφους
http://www.vita.gr/html/ent/173/ent.10173.asp