Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έχουν όσοι πίνουν συχνά καφέ και τσάι.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine», η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνευ, που προχώρησαν σε ανάλυση 18 προηγούμενων μελετών στις οποίες είχαν λάβει μέρος περίπου 450.000 άτομα.

Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι όσοι πίνουν τρία ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα περιόρισαν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 (που είναι συχνότερος σε παχύσαρκους) κατά 25%, συγκριτικά με εκείνους που πίνουν μόνο ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση του καφέ δεν οφείλεται στην καφεΐνη, καθώς και εκείνοι που έπιναν ντεκαφεϊνέ καφέ είδαν παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία τους.

Από την άλλη, όσοι έπιναν τρία ή τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα εμφάνιζαν κατά 20% χαμηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

«Εάν όλα αυτά τελικά ισχύουν, θα μπορούσαν να γλιτώσουν εκατομμύρια ασθενείς που ήδη πάσχουν ή έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από την επιδείνωση της κατάστασής τους», αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης κ. Ρέιτσελ Χάξλι.

«Η χρήση των δραστικών ουσιών των συγκεκριμένων ροφημάτων σε φαρμακευτικά σκευάσματα θα μπορούσε να ανοίξει νέα θεραπευτικά μονοπάτια για την πρόληψη της νόσου», εξηγεί η ειδικός.

Οι αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ουσίες όπως π.χ. το μαγνήσιο και τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται πίσω από την προστατευτική δράση του τσαγιού και του καφέ.

Διαβάστε ακόμα:
Ο καφές προστατεύει τον προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/571/ent.10571.asp

Διαβήτης: Σταματήστε (σ)την προδιάθεση
http://www.vita.gr/html/ent/219/ent.10219.asp

Πώς προλαμβάνεται ο διαβήτης
http://www.vita.gr/html/ent/062/ent.9062.asp