Ευεργετικός είναι ο γάμος για την ψυχική υγεία του ζευγαριού, σύμφωνα με μελέτη στη οποία έλαβαν μέρος περίπου 35.000 άτομα από 15 χώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θετική επίδραση που έχει ο έγγαμος βίος στην υγεία μας οφείλεται στη συνύπαρξη των δύο συντρόφων, η οποία περιορίζει το στρες και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Η ενδιαφέρουσα έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία γύρω από την ψυχική υγεία των πολιτών ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών που είχε συγκεντρώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατά την τελευταία δεκαετία.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η σχέση που αναπτύσσουν τα παντρεμένα ζευγάρια μεταξύ τους ωφελεί ιδιαίτερα την ψυχική τους υγεία», υπογραμμίζει η κλινική ψυχολόγος δρ. Κέιτ Σκοτ από το Πανεπιστήμιο του Οταγκο στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο πόνος που ακολουθεί τη διάλυση ενός γάμου, καθιστά ακόμα πιο ευάλωτους τους ανθρώπους στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών.

Συγκεκριμένα, ο χωρισμός, το διαζύγιο και η χηρεία έδειξαν να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών και στα δύο φύλα.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι άνδρες παρουσιάζουν την τάση να παθαίνουν κατάθλιψη, ενώ οι γυναίκες καταφεύγουν συχνότερα σε χάπια και κατανάλωση αλκοόλ.

«Ίσως ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι ότι καταρρίπτεται η επικρατούσα πεποίθηση ότι ο γάμος κάνει περισσότερο καλό στους άνδρες παρά στις γυναίκες» συμπληρώνει η δρ. Σκοτ.

«Ανακαλύψαμε ότι συγκριτικά με το να μην παντρεύεται κανείς ποτέ, ο γάμος κάνει καλό τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, προστατεύοντάς τους από την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών», αναφέρει η ειδικός.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ωστόσο, έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν κατάθλιψη στον πρώτο τους γάμο.

Αυτό, εξηγούν οι ερευνητές, ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι συνήθως οι γυναίκες στον πρώτο τους γάμο δοκιμάζουν για πρώτη φορά να ακολουθήσουν τον παραδοσιακό ρόλο της συζύγου και κάποιες πιέζονται πολύ από αυτό.

Διαβάστε ακόμα:
Eίστε πράγματι έτοιμοι για γάμο;
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.3336.asp

Το διαζύγιο μας γερνά
http://www.vita.gr/html/ent/468/ent.8468.asp

Ζευγάρια: Τα 6 λάθη που οδηγούν στην κρίση
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.10227.asp