Σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε για κάποιον είναι και η σωστή.

Οι ερευνητές αρκετών πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, διαπίστωσαν ότι η προσωπικότητα κάποιου αντικατοπτρίζεται στην εμφάνισή του.

Μέσα από μια σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μέσω μιας φωτογραφίας μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για την προσωπικότητα και τα στοιχεία του χαρακτήρα του εικονιζομένου όπως π.χ. αν έχει αυτοπεποίθηση, αν είναι εξωστρεφής ή εσωστρεφής κτλ.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες αγνώστων μοντέλων. Κάθε μοντέλο είχε δύο φωτογραφίες, μία στην οποία πόζαρε ακολουθώντας τις υποδείξεις των ερευνητών και μια που πόζαρε, όπως αυτό επιθυμούσε.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν καταπληκτική ομοιότητα μεταξύ των προσωπικών περιγραφών που είχαν δώσει τα ίδια τα μοντέλα και του σχολιασμού των εθελοντών, οι οποίοι ανακάλυψαν με μεγάλη ακρίβεια τα στοιχεία της προσωπικότητας των μοντέλων, μέσα από τις φωτογραφίες όπου πόζαραν με φυσικό τρόπο χωρίς τις υποδείξεις των ερευνητών.

«Όπως είχαμε προβλέψει, η εξωτερική εμφάνιση λειτουργεί ως «κανάλι» μέσα από το οποίο οι παρατηρητές μπορούν να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας», αναφέρουν οι ειδικοί.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Personality and Social Psychology».

Διαβάστε ακόμα:
Τεστ: Κι αυτοί που κρίνουν κρίνονται
http://www.vita.gr/html/ent/844/ent.8844.asp

Πώς θα τραβήξουμε την προσοχή των άλλων;
http://www.vita.gr/html/ent/057/ent.2057.asp