Σε πρωτοποριακή μεταμόσχευση «επιδιορθωμένων» πνευμόνων υποβλήθηκε ένας ασθενής στη Βρετανία.

Ο λόγος για τον Τζειμς Φινλέισον, ο οποίος έπασχε από κυστική ίνωση και χρειαζόταν άμεσα μεταμόσχευση πνευμόνων. Οι ατέλειωτες λίστες αναμονής για το κατάλληλο μόσχευμα ωστόσο, ανάγκασαν τους ειδικούς να προχωρήσουν σε εργαστηριακό «σέρβις» των πνευμόνων που εμφάνιζαν πρόβλημα, προκειμένου να μπορούν να δοθούν στον 24χρονο ασθενή.

Ο νεαρός άνδρας στα τέλη Νοεμβρίου πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο του Νιουκάσλ, μετά από την υποβολή του σε διπλή επιτυχή μεταμόσχευση πνευμόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μοσχεύματα αυτά ήταν αρχικώς ακατάλληλα, αλλά μέσω μιας τεχνικής που διαχέει ένα ειδικό διάλυμα πάνω στα όργανα, «επιδιορθώθηκαν» πλήρως.

Άλλωστε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περίπου το 80% των πνευμόνων που δίνονται για μεταμόσχευση δεν πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας, εξαιτίας φλεγμονών και βλαβών μετά τον εγκεφαλικό θάνατο των δοτών ή λόγω της εμφάνισης επιπλοκών στους δότες που νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η νέα μέθοδος, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί των Νοσοκομείων και του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ, σκορπά ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς που χρειάζονται άμεσα μεταμόσχευση πνεύμονος ή ακόμη και καρδιάς.

Διαβάστε ακόμα:
Nέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις
http://www.vita.gr/html/ent/969/ent.7969.asp

Μεταμοσχεύσεις χωρίς φάρμακα
http://www.vita.gr/html/ent/722/ent.4722.asp

Σχεδόν ολική μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ
http://www.vita.gr/html/ent/177/ent.8177.asp