Πραγματική επανάσταση αναμένεται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου μετά την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματός του.

Επιστήμονες από τη Βρετανία κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» το γενετικό κώδικα του καρκίνου του πνεύμονα και του δέρματος, δύο από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου. Πρόκειται για μια επιτυχία που, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, θα φέρει επανάσταση στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων, αλλά και στη δημιουργία εξετάσεων αίματος που θα ανιχνεύουν καρκινικούς όγκους πολύ νωρίς.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιτυχία του «International Cancer Genome Consortium», μιας διεθνούς προσπάθειας επιστημόνων από 10 χώρες, που καταγράφουν τα γονίδια τα οποία προδιαθέτουν για εμφάνιση καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η Βρετανία έχει εστιάσει στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, η Ιαπωνία στον καρκίνο του ήπατος, η Ινδία στον καρκίνο του στόματος, η Κίνα επικεντρώνει τις έρευνές της στον καρκίνο του στομάχου, ενώ τα κέντρα των ΗΠΑ στον καρκίνο των ωοθηκών, του παγκρέατος και του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια σκληρής δουλειάς και γερών οικονομικών επενδύσεων για την ολοκλήρωση της γιγαντιαίας αυτής προσπάθειας.

«Οι κατάλογοι αυτοί θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον καρκίνο του κάθε ανθρώπου», δηλώνει ο Βρετανός καθηγητής και επικεφαλής της διεθνούς προσπάθειας, Μάικλ Στράτον. «Ταυτοποιώντας όλα τα γονίδια του καρκίνου θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένα μεταλλαγμένα γονίδια και να γνωρίζουμε ποιοι από τους ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες θεραπείες», τονίζει.

Οι βρετανοί επιστήμονες ξεδίπλωσαν τον γενετικό κώδικα του μελανώματος, ο οποίος, όπως ανακάλυψαν, περιέχει περισσότερα από 30.000 «λάθη» (μεταλλάξεις), τα οποία οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Από την άλλη, ο κώδικας του DNA του καρκίνου του πνεύμονα παρουσίαζε περισσότερα από 23.000 «λάθη», τα οποία σχετίζονταν άμεσα με την έκθεση στον καπνό.

Βάσει αυτού, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας καπνιστής «επιβαρύνει» το DNA του με μια νέα γονιδιακή μετάλλαξη για κάθε 15 τσιγάρα που καπνίζει.

Όπως εξηγούν, οι περισσότερες από αυτές είναι αβλαβείς, ωστόσο ορισμένες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Ο δρ. Κάμπελ δήλωσε μάλιστα στην επιθεώρηση «Nature» ότι κόβοντας το κάπνισμα, κάποιος θα μπορούσε με τον καιρό να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα φυσιολογικά πλαίσια.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μάικλ Στράτον δήλωσε: «Υπάρχουν δύο κύριες μορφές καρκίνου στον αναπτυγμένο κόσμο, που γνωρίζουμε πού οφείλονται. Ο καρκίνος του πνεύμονα οφείλεται στον καπνό και το μελάνωμα στην έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Με τη βοήθεια των συγκεκριμένων γονιδιακών αλληλουχιών καταφέραμε να εξερευνήσουμε εις βάθος την προέλευση του κάθε καρκινικού όγκου».

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Η ζωή μετά… το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/227/ent.9227.asp

14 ερωτήσεις για τη… διακοπή του καπνίσματος με βελονισμό, στην κ. Μαρία Μπελιβάνη, ­ιατρό-βελονίστρια
http://www.vita.gr/html/ent/208/ent.8208.asp

Νέες ελπιδοφόρες εξελίξεις για τον καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/291/ent.9291.asp