Αν ένα γονίδιο θα είναι ωφέλιμο ή επιβλαβές για την υγεία μας εξαρτάται από το αν θα το κληρονομήσουμε από τον πατέρα ή από τη μητέρα μας!

Οι ειδικοί εντόπισαν πέντε γονιδιακές μεταλλάξεις, οι οποίες σχετίζονται με κληρονομικές νόσους και, κατάπληκτοι, διαπίστωσαν ότι ένα γονίδιο που σχετίζεται με τον διαβήτη, κληρονομούμενο από τη μητέρα προστατεύει από τη νόσο, ενώ αν κληρονομηθεί από τον πατέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη.

Οι ερευνητές της ισλανδικής εταιρείας Decode Genetics Inc. εντόπισαν συνολικά 5 γονίδια των οποίων η προστατευτική ή επιβλαβής δράση καθορίζεται από το αν έχουν κληρονομηθεί από τον πατέρα ή τη μητέρα μας!

«Η επίδραση της γονιδιακής παραλλαγής που σχετίζεται με τον διαβήτη εξαρτάται από ποιόν από τους δύο γονείς θα την κληρονομήσει κάποιος: εάν λοιπόν κάποιος την κληρονομήσει από τον πατέρα τότε αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου τουλάχιστον κατά 30%», εξηγούν μέσα από τη μελέτη τους οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Nature», οι ερευνητές εντόπισαν και άλλα γονίδια των οποίων η προστατευτική ή επιβλαβής δράση διαφοροποιούνταν ανάλογα με το αν είχαν κληρονομηθεί από τον πατέρα ή τη μητέρα.

«Καταφέραμε να κάνουμε την συγκεκριμένη διαπίστωση γιατί είμαστε σε θέση να διαχωρίζουμε του τι ακριβώς κληρονομείται από τον κάθε γονιό», αναφέρει ο διευθυντής και ιδρυτής της εταιρείας δρ. Κάρι Στέμφανσον.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμη ότι ένα άλλο γονίδιο έδειξε να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε περίπτωση που κληρονομούνταν από τον πατέρα, ενώ όταν αυτό προερχόταν από τη μητέρα είτε δεν είχε καμία δράση, είτε προστάτευε μερικώς από τη νόσο.

Διαβάστε ακόμα:
Υπάρχει και καλή κληρονομικότητα! Ας πάρουμε και κάτι καλό από τους γονείς μας…
http://www.vita.gr/html/ent/435/ent.1435.asp

Tι πρέπει να ρωτήσω τους γονείς μου;
http://www.vita.gr/html/ent/228/ent.1228.asp

Πώς θα αποφύγω τις ασθένειες των γονιών μου;
http://www.vita.gr/html/ent/129/ent.6129.asp