Ένα εμφύτευμα που παρέχει προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει χρυσαφένιο χρώμα, δημιούργησαν οι ειδικοί της εταιρείας Clinuvel.

Οι ειδικοί δημιούργησαν το εμφύτευμα για άτομα που πάσχουν από ερυθροηπατική πρωτοπορφυρία (EPP). Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία οι ασθενείς παρουσιάζουν φωτοευαισθησία, με αποτέλεσμα να νιώθουν ανυπόφορους πόνους και να παθαίνουν εγκαύματα όταν εκτίθενται σε φυσικό ή τεχνητό φως.

Το εμφύτευα που δημιούργησαν οι ερευνητές έχει το μέγεθος κόκκου ρυζιού, και τοποθετείται στην περιοχή της μέσης. Στη συνέχεια, λειτουργεί «αντιγράφοντας» τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού ενάντια στην βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Το εμφύτευμα περιέχει την ουσία αφαμελανοτίδη, η οποία παρεμποδίζει τις δυσάρεστες επιπτώσεις που βιώνουν τα άτομα αυτά όταν εκτίθενται στον ήλιο.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, πέρα από την απαραίτητη προστασία που θα προσφέρει στους ασθενείς με ΕΡΡ, το «αντιηλιακό» εμφύτευμα θα επιτρέπει σε κάποιον να μαυρίζει χωρίς να υφίσταται εγκαύματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μελλοντικά σε καρκίνο του δέρματος.

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές διάρκειας ενός έτους και σύντομα αναμένεται να δημοσιευτούν αναλυτικά τα αποτελέσματά τους.

Διαβάστε ακόμα:
Πιο επικίνδυνος ο ήλιος στο χιόνι
http://www.vita.gr/html/ent/583/ent.10583.asp

Μύθος το «υγιεινό» μαύρισμα
http://www.vita.gr/html/ent/396/ent.7396.asp

Συνέντευξη – ∆ηµήτρης Γ. Ρηγόπουλος: Μην παίρνετε αψήφιστα τον ήλιο!
http://www.vita.gr/html/ent/886/ent.6886.asp