Αν έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν θα μπορούσατε να νιώστε τον πόνο κάποιου, τότε η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ είναι «ναι»!

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη προέκυψε από τη μελέτη μαγνητικών τομογραφιών (MRI) ατόμων που ισχυρίζονταν ότι μπορούσαν να νιώσουν σωματικά τον πόνο κάποιου συνανθρώπου τους.

«Υπάρχουν ασθενείς που βιώνουν πόνο χωρίς να έχουν τραυματιστεί ή να πάσχουν από κάποια ασθένεια», εξηγεί ο ερευνητής δρ. Στιούαρτ Ντερμπισάιαρ.

Ο ειδικός με τη συνεργάτιδά του κ. Τζόντι Όζμπορν έδειξαν σε 108 εθελοντές διάφορες εικόνες, όπως π.χ. τραυματισμένους αθλητές ή ασθενείς την ώρα που έκαναν ενέσεις.

Περίπου το 30% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τουλάχιστον για μια εικόνα που είχαν δει, πέρα από την συναισθηματική αντίδραση που εκδήλωσαν, ένιωσαν σωματικό πόνο στο ίδιο σημείο με εκείνο που εμφανιζόταν στην εικόνα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία 10 από τα άτομα που είχαν την συγκεκριμένη αντίδραση και 10 που δεν εμφάνισαν καμία απολύτως ευαισθησία στον πόνο των άλλων.

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι ενώ και οι δύο ομάδες παρουσίαζαν έντονη δραστηριότητα στα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου, ωστόσο τα άτομα που είχαν βιώσει πόνο εμφάνισαν επίσης έντονη δραστηριότητα στις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με τον πόνο.

«Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν πράγματι μια σωματική αντίδραση όταν παρατηρούν συνανθρώπους τους τραυματισμένους ή να εκφράζουν πόνο», επισημαίνει ο κ. Ντερμπισάιαρ.

Διαβάστε ακόμα:
Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp

Ο εγκέφαλος «παίζει» βιντεοκλίπ και αποφασίζει!
http://www.vita.gr/html/ent/460/ent.9460.asp

100.000 λέξεις την ημέρα το μυαλό μας κάνουν πέρα!
http://www.vita.gr/html/ent/600/ent.10600.asp