Οι καπνιστές που αρχίζουν να γυμνάζονται εντατικά χάνουν σταδιακά την επιθυμία τους να ανάψουν τσιγάρο. Τη βρετανική μελέτη έκαναν ειδικοί από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ που ανακάλυψαν ότι ακόμη και η ήπια άσκηση μπορεί να περιορίσει την επιθυμία των καπνιστών για το τσιγάρο.

Στο πείραμα που πραγματοποίησαν έλαβαν μέρος συνολικά 20 καπνιστές από τους οποίους ζητήθηκε να απέχουν από το κάπνισμα για τουλάχιστον 15 ώρες. Στη συνέχεια, οι ειδικοί τους έδειξαν εικόνες που είχαν ως θέμα το κάπνισμα ή κάποιο ουδέτερο θέμα.

Αμέσως μετά, οι συμμετέχοντες έκαναν γυμναστική σε ποδήλατο ή ξεκουράστηκαν για 15 λεπτά. Έπειτα οι ερευνητές τους έδειξαν για δεύτερη φορά τις ίδιες εικόνες.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι είχαν κάνει ποδήλατο προσηλώθηκαν για λιγότερο χρόνο (κατά 11%) στο αντικείμενο των εικόνων συγκριτικά με τους υπόλοιπους που δεν είχαν ασκηθεί.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, λόγω της προσωρινής ευφορίας που προσφέρει, η άσκηση έχει τη δυνατότητα να «χαλαρώνει» τους διακόπτες που πυροδοτούν την επιθυμία του καπνίσματος, όπως π.χ. το στρες.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών σύμφωνα με τα οποία το γρήγορο περπάτημα περιόριζε στους καπνιστές την επιθυμία για τσιγάρο.

Διαβάστε ακόμα:
Τρέξε, τρέξε καπνιστή!
http://www.vita.gr/html/ent/412/ent.7412.asp

Kι αν δεν μπορώ να το κόψω;
http://www.vita.gr/html/ent/437/ent.1437.asp

Βήματα… αντικαρκινικά και αντιγριπικά!
http://www.vita.gr/html/ent/496/ent.10496.asp