Ένα νέο τεστ που δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες προβλέπει ποιές έγκυοι κινδυνεύουν πραγματικά να γεννήσουν πρόωρα.

Λιγότερες από τις μισές γυναίκες που παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, γεννούν τελικά πρόωρα. Αποτελέσμα του ψεύτικου συναγερμού; Οι έγκυοι υποβάλλονται σε μια απίστευτη ταλαιπωρία η οποία συνοδεύεται από μια σειρά περιττών εξετάσεων.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου ανέπτυξαν ένα φθηνό και εύχρηστο τεστ το οποίο μετρά τα επίπεδα της πρωτεΐνης εμβρυϊκής φιμπρονεκτίνης (fFN), η οποία «προστατεύει» τη σύνδεση του αμνιακού σάκου – όπου βρίσκεται το έμβρυο – με τη μήτρα.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, όταν παρουσιάζεται διαρροή της εν λόγω πρωτεΐνης σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της κύησης, τότε οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού αυξάνονται κατακόρυφα.

Το νέο τεστ πραγματοποιείται κατά την κολπική εξέταση στην οποία υποβάλλεται μια έγκυος όταν παρουσιάσει πόνους. Εάν τα αποτελέσματα δείξουν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης fFN, τότε οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού θεωρούνται χαμηλές.

Στην προσπάθειά τους να αξιολογήσουν την ακρίβεια της νέας εξέτασης, οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 22 εγκύων οι οποίες είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με ενδείξεις επικείμενου πρόωρου τοκετού.

Δεκαεπτά από αυτές, ωστόσο, τελικά δεν γέννησαν πρόωρα. Κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο έλαβαν στεροειδή φάρμακα, για τη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας των εμβρύων ή τοκολυτικά φάρμακα για να σταματήσουν οι συσπάσεις του τοκετού. Τελικά γέννησαν δύο εβδομάδες αργότερα.

Η εξέταση της fFN αποδείχθηκε ότι ήταν κατά 98,6% ακριβής.

«Οι γυναίκες που εμφανίζουν αρνητικά αποτελέσματα κατά την υποβολή τους στο τεστ δεν χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομείο. Μόνο λίγες είναι οι περιπτώσεις όπου η εισαγωγή τους κρίνεται απαραίτητη κι αυτό για την αντιμετώπιση του πόνου», εξηγεί η ερευνήτρια δρ. Άνα Ντέιβιντ.

Το σημαντικότερο όλων, όπως υπογραμμίζει η ειδικός, είναι ότι η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να γλιτώσει τη μητέρα από μια μεγάλη και τελικά αχρείαστη ταλαιπωρία αλλά και το βρέφος από τη λήψη φαρμάκων χωρίς κανένα όφελος.

Διαβάστε ακόμα:
Tα σημάδια του πρόωρου τοκετού
http://www.vita.gr/html/ent/438/ent.1438.asp

Πώς να αποφύγουμε έναν πρόωρο τοκετό
http://www.vita.gr/html/ent/383/ent.6383.asp