Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης ίσως να κρύβονται πίσω από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ορισμένες μητέρες ως προς το θηλασμό, εκτιμά τώρα νέα νορβηγική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, οι οποίοι παρακολούθησαν τις περιπτώσεις 180 εγκύων, οι γυναίκες που δεν μπορούν να θηλάσουν δεν θα πρέπει να κατηγορούν τους εαυτούς τους, αλλά τις… ανδρικές τους ορμόνες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, μέσα από το επιστημονικό έντυπο «Acta Obstetricia and Gynaecologica Scandinavia», υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια μητέρα μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, καθώς σε αυτή την περίοδο ενεργοποιείται στον πλακούντα ένας μηχανισμός παραγωγής ορμονών.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερέκκριση τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη αδενικού ιστού του μαστού, επιδρώντας έτσι αρνητικά στην ικανότητα θηλασμού της μητέρας.

«Η μητέρα που διαπιστώνει ότι δυσκολεύεται να θηλάσει δεν θα πρέπει να νιώθει ενοχές – καθώς πολύ πιθανόν το πρόβλημα να είναι οργανικό», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Σβεν Κάρλσεν.

Διαβάστε ακόμα:
Τι κερδίζετε όταν θηλάζετε το μωρό σας
http://www.vita.gr/html/ent/462/ent.6462.asp

Ο θηλασμός ωφελεί το παιδί προστατεύει τη μητέρα
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.6215.asp

Τεστοστερόνη: ∆εν είναι lifestyle φάρµακο!
http://www.vita.gr/html/ent/032/ent.8032.asp