Η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών βελτιώνει τη μνήμη και καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Ειδικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντας πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων σε γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία ήταν προγραμματισμένα να εμφανίσουν τη νόσο. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η ακτινοβολία των κινητών επιδρά ευεργετικά στη μνήμη, αναστρέφοντας την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει επανειλημμένως συνδεθεί με την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών – όπως π.χ. καρκίνο του εγκεφάλου- τώρα οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ενδέχεται να προστατεύει από την εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Alzheimer’s Disease» στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν 96 ποντίκια, από τα οποία κάποια ήταν γενετικώς τροποποιημένα και κάποια όχι. Ωστόσο, όλα τα τρωκτικά εκτέθηκαν στο μέσο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που εκπέμπει ένα συνηθισμένο τηλέφωνο, περίπου δύο ώρες την ημέρα, για ένα διάστημα 7-9 μηνών.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε νεαρή ηλικία στην ακτινοβολία είχαν προστατευθεί από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ενώ από την άλλη τα ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν ήδη εμφανίσει συμπτώματα της νόσου, παρουσίασαν θεαματική βελτίωση της κατάστασής τους στο τέλος του πειράματος.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Γκάρι Άρεντας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρομαγνητικές παραμέτρους παρόμοιες με εκείνες που κάνει καθημερινά ο μέσος χρήστης κινητού τηλεφώνου και τις δοκιμάσαμε στα ποντίκια. Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να αφορούν και τον άνθρωπο».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του βρετανικού Ιδρύματος Έρευνας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, κ. Ρεμπέκα Γουντ, εμφανίζεται πιο επιφυλακτική: «Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που μιμούνται κάποια από τα ανθρώπινα συμπτώματα της νόσου και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να ξέρουμε μετά βεβαιότητας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει και για τον άνθρωπο».

Μάλιστα, η ειδικός υπογραμμίζει το εξής: «Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ισχύουν και για τον άνθρωπο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η μακροπρόθεσμη έκθεσή μας σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι ασφαλής ή έχει ευεργετικά αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμα:
Τα 10 κινητά με τη χαμηλότερη ακτινοβολία
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.9015.asp

Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp

Τα ναι και τα όχι της γερής µνήµης
http://www.vita.gr/html/ent/399/ent.8399.asp