Το τερπνόν μετά του ωφελίμου: επιστήμονες δημιούργησαν ένα γευστικό μιλκσέικ φράουλα το οποίο – όσο περίεργο και αν ακούγεται – ενισχύει τη μνήμη και «φρενάρει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι η κατανάλωση του λαχταριστού ροφήματος μαζί με το πρωινό για ένα διάστημα 12 εβδομάδων οδήγησε σε αισθητή βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης ανθρώπων που έχουν εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, η απολαυστική θεραπεία θα είναι διαθέσιμη σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.

Το Souvenaid, όπως ονομάζεται το «θαυματουργό» μιλκσέικ, αποτελεί ένα κοκτέιλ ω-3 λιπαρών οξέων, ουριδίνης και χολίνης – ουσιών που εντοπίζονται φυσικά στο μητρικό γάλα και ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Στην παρούσα φάση, το γλυκό μιλκσέικ βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών μεγάλου εύρους. Εάν αυτές στεφθούν με επιτυχία, τότε το ρόφημα φράουλας θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία και πιθανότατα κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης από την εταιρεία Danone.

«Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν είναι τοξικό και το οποίο βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία. Αν αποδειχθεί από τις ευρείες δοκιμές αποτελεσματικό, τότε θα πρόκειται για μια συναρπαστική εξέλιξη για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ρίτσαρντ Βούρτμαν που συμμετείχε στις έρευνες για την ανάπτυξη του μιλσκέικ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το μιλσέικ λειτουργεί στοχεύοντας στις συνάψεις μεταξύ των νευρώνων, οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική μεταφορά μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.


Διαβάστε ακόμα:
Κινητά εναντίον Αλτσχάιμερ;
http://www.vita.gr/html/ent/706/ent.10706.asp

Κλονίζονται οι έρευνες για το Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/473/ent.10473.asp

Επικίνδυνες για Αλτσχάιμερ οι δίαιτες τύπου Άτκινς
http://www.vita.gr/html/ent/212/ent.10212.asp