Έναν ακόμη λόγο ανησυχίας για την ασφάλεια των τροφίμων έχουν οι καταναλωτές, λόγω της αυξανόμενης χρήσης της νανοτεχνολογίας.

Το θέμα απασχολεί την Επιτροπή Επιστημών και Τεχνολογίας της Βουλής των Λόρδων στη Βρετανία, που άσκησε στον κλάδο τροφίμων της χώρας οξύτατη κριτική για μυστικοπάθεια ως προς τη χρήση νανοτεχνολογίας στα προϊόντα της .

Στόχος της Επιτροπής τώρα είναι η επίσημη καταγραφή των κινήσεων των βιομηχανιών τροφίμων, προκειμένου να ελέγχεται κατά πόσο τηρούνται τα πλαίσια που έχει θέσει η βρετανική Υπηρεσία Αξιολόγησης Τροφίμων (FSA).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νανοτεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κλάδο των τροφίμων για την ενίσχυση της γεύσης, τον περιορισμό των λιπαρών, ή την παράταση της ζωής τους στα ράφια των σουπερμάρκετ. Επιπλέον, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία των λεγόμενων «έξυπνων» συσκευασιών, οι οποίες θα μπορούν να ανιχνεύουν πότε ακριβώς ένα τρόφιμο δεν είναι πλέον κατάλληλο προς κατανάλωση.

Αν και η νανοτεχνολογία εφαρμόζεται πλέον σε αρκετούς τομείς της ζωής μας, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τοπίο παραμένει ακόμη «θολό», καθώς χρειάζεται εντατική έρευνα προκειμένου να πιστοποιηθούν οι τυχόν επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η εφαρμογή της στην υγεία των καταναλωτών.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Επιστημών και Τεχνολογίας της Βουλής των Λόρδων δήλωσε ότι η βιομηχανία τροφίμων «διστάζει» να συνεργαστεί με τις αρχές ώστε να διερευνηθούν πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, κυρίως εξαιτίας των τεράστιων αντιδράσεων που ξεσήκωσαν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμα:
Νανοτρόφιμα: η νέα γενιά μεταλλαγμένων!
http://www.vita.gr/html/ent/200/ent.7200.asp

Νανοσωματίδια κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.10339.asp

Μαγνητική νανοτομογραφία
http://www.vita.gr/html/ent/308/ent.8308.asp


Νέοι φόβοι για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα
http://www.vita.gr/html/ent/909/ent.7909.asp