Μία από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για να χαρίσουν στα καπνιστά κρέατα, τυριά και ψάρια το ιδιαίτερο άρωμά τους είναι πιθανότατα τοξική για τον άνθρωπο, προειδοποιεί τώρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Οι ειδικοί εξέτασαν 11 τεχνητά αρώματα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε καπνιστά τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά ανευρίσκονται σε επίπεδα αρκετά επικίνδυνα για την υγεία.

Τα αρώματα αυτά προστίθενται σε τρόφιμα τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν υποβληθεί στις παραδοσιακές διαδικασίες που απαιτούνται για να γίνουν καπνιστά και τους προσδίδουν τη γεύση και το άρωμα του καπνιστού.

Η EFSA εξέφρασε την έντονη ανησυχία της ειδικά για το άρωμα Primary Product AM 01, το οποίο προέρχεται από διαλυτικό που παράγεται από τους ατμούς της καύσης ξύλου οξιάς. Οι ειδικοί εγείρουν ερωτηματικά για την ασφάλειά του, ακόμη και όταν δεν ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τώρα να δημοσιοποιήσει λίστα με τα καπνιστά αρώματα που θεωρούνται ασφαλή προς κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμα:
Προς απαγόρευση έξι Ε
http://www.vita.gr/html/ent/750/ent.5750.asp

Ποιά ψάρια δεν είναι μολυσμένα;
http://www.vita.gr/html/ent/139/ent.2139.asp

Xημικές ουσίες προκαλούν υπογονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/433/ent.8433.asp