Επαρκή προστασία σε 66 υγιείς εθελοντές και από τα τέσσερα στελέχη του ιού του δάγκειου πυρετού, προσέφερε ένα πειραματικό εμβόλιο που δημιούργησε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi-Aventis.

Είναι το πρώτο εμβόλιο που θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική προστασία από μια ασθένεια που απειλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πρόκειται για μια θανατηφόρα λοίμωξη, κύριο μέσο μετάδοσης της οποίας είναι τα κουνούπια.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη γαλλική εταιρεία. «Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για ακόμη ευρύτερες δοκιμές του συγκεκριμένου εμβολίου».

Η Sanofi-Aventis ξεκίνησε τώρα βόρεια της Λυών την οικοδόμηση ενός νέου εργοστασίου στη Γαλλία για την παραγωγή του νέου εμβολίου κατά του δάγκειου πυρετού, ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και παιδιά, τα οποία επίσης κινδυνεύουν να νοσήσουν και να πεθάνουν από τον ιό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει θεραπεία κατά του δάγκειου πυρετού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των ατόμων που νοσούν και πεθαίνουν από αυτή ολοένα και αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 50 εκατομμύρια περιστατικά παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά τον δάγγειο πυρετό τη δεύτερη πιο συχνή τροπική νόσο μετά την ελονοσία.

Διαβάστε ακόμα:
Θεραπευτικό εμβόλιο κατά του HPV
http://www.vita.gr/html/ent/338/ent.10338.asp

Όλα τα εμβόλια μαζί!
http://www.vita.gr/html/ent/198/ent.10198.asp

Εμβόλιο κατά της κοκαΐνης
http://www.vita.gr/html/ent/156/ent.10156.asp