Τα έντονα μακιγιαρισμένα μάτια της Κλεοπάτρας, εκτός από εντυπωσιακό αποτέλεσμα, προσέφεραν όπως φαίνεται και προστασία από οφθαλμικές μολύνσεις.

Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα ευρήματα γάλλων ειδικών από το Μουσείο του Λούβρου και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Analytical Chemistry», τα άλατα μολύβδου που περιείχε η βαφή που χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες και τους άνδρες της αρχαίας Αιγύπτου προσέφερε έντονη αντιμικροβιακή δράση, προστατεύοντας έτσι από τις οφθαλμοπάθειες.

Σήμερα ξέρουμε ότι ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα τοξικός, ωστόσο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήξεραν ποιες ακριβώς ποσότητες είχαν ευεργετικό και όχι βλαπτικό αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα αλάτων μολύβδου που περιείχε το μακιγιάζ που χρησιμοποιούνταν τότε, οδηγούσαν στην παραγωγή οξειδίων που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να πολεμά τα βακτήρια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μολύνσεις.

«Γνωρίζαμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες και οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν αναφέρει ότι το μακιγιάζ είχε θεραπευτικές ιδιότητες, όμως θέλαμε να προσδιορίσουμε πώς ακριβώς συνέβαινε αυτό», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Φίλιπ Ουόλτερ.

Για να μελετήσουν την έκθεση ενός ανθρώπινου κυττάρου στην αιγυπτιακή βαφή για τα μάτια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πολύ λεπτό ηλεκτρόδιο, το πάχος του οποίου δεν ξεπερνούσε το ένα δέκατο της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας.

«Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι προφανώς οι αρχαίοι έφτιαχναν το συγκεκριμένο μείγμα, ώστε να προλαμβάνουν τις οφθαλμοπάθειες», αναφέρει η μελέτη.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς έσωσα την όρασή μου
http://www.vita.gr/html/ent/340/ent.1340.asp

«Τέλεια» όραση για όλους!
http://www.vita.gr/html/ent/563/ent.10563.asp

Φάτε μάτια ψάρια
http://www.vita.gr/html/ent/851/ent.9851.asp