Χημική ουσία που εντοπίζεται κυρίως σε κονσέρβες και πλαστικά δοχεία όπως π.χ. τα μπιμπερό, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πρόκειται για τη δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), η οποία “μιμείται” τα οιστρογόνα, και μέχρι τώρα είχε συνδεθεί με την πρόκληση προκαρκινικών αλλοιώσεων, την πυροδότηση της παχυσαρκίας και την πρώιμη εφηβεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, εννιά στους δέκα ανθρώπους έχουν στον οργανισμό τους ίχνη από την επικίνδυνη αυτή χημική ουσία.

Τώρα όμως νέα αμερικανική μελέτη, εθνικής κλίμακας, αποδεικνύει ότι η υπερβολική έκθεση σε αυτήν μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη καρδιακών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί πραγματοποίησαν τεστ σε περισσότερους από 1.400 Αμερικανούς από το 2005 ως το 2006.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι εκτίθονταν σε υψηλότερα επίπεδα της δισφαινόλης Α, αντιμετώπιζαν κατά 33% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, συγκριτικά με εκείνους που εκτίθονταν σε χαμηλότερα επίπεδα της βλαβερής ουσίας.

Προηγούμενη μελέτη, εξίσου μεγάλης κλίμακας που είχε πραγματοποιηθεί το 2003-2004 είχε δείξει ότι όσοι είχαν αυξημένα επίπεδα ΒΡΑ στον οργανισμό τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Τώρα χρειάζεται να εξετάσουμε τι προκαλεί την επικίνδυνη συσχέτιση μεταξύ της ουσίας και των καρδιαγγειακών προβλημάτων και να ξεκαθαρίσουμε κατά πόσο αυτά προκαλούνται αποκλειστικά από την ΒΡΑ ή από τον συνδυασμό με κάποιον άλλον παράγοντα κινδύνου», εξηγεί η καθηγήτρια Ταμάρα Γκάλογουει από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η οποία συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Διαβάστε ακόμα:
Τα πλαστικά βλάπτουν τη στύση
http://www.vita.gr/html/ent/371/ent.10371.asp

Εκθήλυνση των αγοριών προκαλούν τα πλαστικά
http://www.vita.gr/html/ent/392/ent.10392.asp

Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp