Υλικά
- (για 4 άτομα)
- 1/2 κιλό βοδινό κιμά
- 50 γρ. κουβερτούρα (τριμμένη)
- 250 γρ. κόκκινα φασόλια
- 800 γρ. ντομάτα
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κουταλιές τσίλι σε σκόνη
- 1 κουταλάκι κύμινο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τα κόκκινα φασόλια. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τον κιμά και, μόλις αλλάξει χρώμα, προσθέτετε ψιλοκομμένα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Έπειτα, ρίχνετε το λάδι, την ντομάτα τριμμένη, την πιπεριά ψιλοκομμένη, το τσίλι, τη σοκολάτα, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να τσιγαριστεί. Στη συνέχεια, βάζετε τα φασόλια, που έχετε προηγουμένως σουρώσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά. Σερβίρετε το τσίλι με ρύζι, πουρέ, πίτες καλαμποκιού.
Γνώμες
Χάρη στην περιεκτικότητά της σε κακάο, η σοκολάτα (ιδιαίτερα η μαύρη) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κατανάλωσή της βοηθά και στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών στον εγκέφαλο, των φυσικών οπιοειδών του οργανισμού, που βελτιώνουν τη διάθεση. Περιέχει ακόμα θεοβρομίνη, ουσία που διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και δρα ως ελαφρύ διουρητικό.