Η συχνή χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων δυσχεραίνει την κατάσταση των ασθενών που ταλαιπωρούνται από άσθμα, δείχνει τώρα νέα βρετανική μελέτη.

Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Λέστερ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η συχνή χρήση εισπνευστήρων άσθματος, κάνει τους πνεύμονες να χάνουν την ικανότητά τους να “φρενάρουν” την απελευθέρωση βλαβερών χημικών ουσιών που οδηγούν στις κρίσεις άσθματος.

Ως γνωστόν, οι εισπνευστήρες στοχεύουν στην χαλάρωση των μυών των αεραγωγών, διευκολύνοντας τη διαδικασία της αναπνοής και ταυτόχρονα ανακουφίζοντας τους ασθενείς από τα συμπτώματα δύσπνοιας που συνοδεύουν το άσθμα.

«Οι ασθενείς θα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν τους εισπνευστήρες τους όταν αυτό είναι απαραίτητο, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η συχνή χρήση οδηγεί στην επιδείνωση των συμπτωμάτων» αναφέρει ο καθηγητής Πήτερ Μπράντινγκ.

«Όταν στο εργαστήριο εκθέσαμε κύτταρα σε εισπνεόμενα φάρμακα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, παρατηρήσαμε ότι αυξανόταν η απελευθέρωση επιβλαβών χημικών που πυροδοτεί τις κρίσεις άσθματος», εξηγεί ο ειδικός.

«Παρά την βοήθεια και τη χρηστικότητά τους ως προς την άμεση ανακούφιση που προσφέρουν οι εισπνευστήρες άσθματος, μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων όταν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά.», υποστηρίζει ο καθηγητής Μπράντινγκ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, εάν τα συγκεκριμένα ευρήματα επιβεβαιωθούν από νέα ερευνητική προσπάθεια, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων αποτελεσματικότερων στρατηγικών αντιμετώπισης της αναπνευστικής νόσου, που θα μπορούσε να προσφέρει λύση σε χιλιάδες ασθενείς.

Διαβάστε ακόμα:
Εισπνεόμενα σπρέι: Πότε δεν «πιάνουν»;
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.10430.asp

Πώς θα ζείτε καλύτερα με το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.1376.asp

Το εμπόριο του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/794/ent.5794.asp