Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει την εικόνα που επικρατούσε μέχρι σήμερα για το αρσενικό χρωμόσωμα Υ, που εθεωρείτο ως το πιο στάσιμο τμήμα του ανθρωπίνου γονιδιώματος.

Όπως επιβεβαιώνει τώρα νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων, το αρσενικό χρωμόσωμα Υ μεταβάλλεται και μάλιστα με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύει η επιθεώρηση «Nature» ο δρ. Ντέιβιντ Πέιτζ από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ο οποίος το 2003 είχε χαρτογραφήσει για πρώτη φορά την αλληλουχία του χρωμοσώματος Υ, κατάφερε τώρα να καταγράψει τον πλήρη χάρτη του χρωμοσώματος Υ του χιμπατζή και να τον συγκρίνει με αυτόν του ανθρώπου.

Ενώ λοιπόν ο ερευνητής περίμενε οι δύο αλληλουχίες να έχουν αρκετά κοινά σημεία, παρατήρησε ότι πάρα το γεγονός ότι το ανθρώπινο DNA διαφέρει μόλις 2% από εκείνο του χιμπαντζή, στην περίπτωση του χρωμοσώματος Υ η διαφορά μεταξύ των δύο ειδών φτάνει το 30%. Αυτό, όπως αναφέρει δείχνει ότι το αρσενικό χρωμόσωμα έχει υποστεί καταλυτικές μεταβολές στη διάρκεια της εξέλιξης.

«Η μελέτη αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι το χρωμόσωμα Υ όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται, αλλά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα», σχολιάζει ο καθηγητής Ρόμπιν Λόβελ-Μπατζ από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας στο Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμα:
Ένα «κλικ» και αλλάζει το φύλο!
http://www.vita.gr/html/ent/589/ent.10589.asp

Οι άντρες το προτιμούν περιστασιακό
http://www.vita.gr/html/ent/931/ent.6931.asp

Άνδρες – γυναίκες: γιατί διαφέρουν;
http://www.vita.gr/html/ent/869/ent.6869.asp