Η δοσολογία των αντιβιοτικών θα πρέπει να τροποποιείται ανάλογα με το βάρους των ασθενών, υποστηρίζουν τώρα μέσα από νέα έρευνα δύο Έλληνες επιστήμονες.

Η έρευνα ανήκει στον διευθυντή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών, διευθυντή κλινικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν και βοηθό καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, δρ Ματθαίο Φαλάγγα και τον ερευνητή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών και γιατρό στο Νοσοκομείο «Υγεία» δρ. Δρόσο Καραγεωργόπουλο.

Οι δύο επιστήμονες δημοσιεύουν την εργασία τους στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» και υποστηρίζουν ότι η δοσολογία των αντιβιοτικών φαρμάκων θα πρέπει να αυξάνεται στα παχύσαρκα άτομα. Διαφορετικά, όπως υπογραμμίζουν, το φάρμακο ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικό

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γιατροί πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη διαρκή αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων και να τροποποιήσουν τις χορηγούμενες δόσεις των αντιβιοτικών.

Και αυτό, γιατί όπως εξηγούν, το αυξημένο σωματικό βάρος και τα υπερβολικά επίπεδα σωματικού λίπους επηρεάζουν σημαντικά τη συγκέντρωση του αντιβιοτικού στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό της αποτελεσματικότητάς του.

Η συνεχής αδυναμία του φαρμάκου να αναχαιτίσει την μόλυνση στον οργανισμό, θα μπορούσε στην πορεία να αυξήσει την ικανότητα αντίστασης των μικροβίων.

Από την άλλη, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και στην περίπτωση των πολύ αδύνατων ασθενών, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν δόση αντιπροσωπευτική του σωματικού τους όγκου.

Από την άλλη, όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων της Βρετανίας, καθηγητής Στηβ Φιλντ, μια εξατομικευμένη δοσολογία αντιβιοτικών θα εκτόξευε το κόστος παραγωγής των αντιβιοτικών στα ύψη, κάτι μάλλον ανεπιθύμητο για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Τόνισε ακόμη, ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί ήδη τροποποιούν τη δοσολογία που χορηγούν.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς να αντέξετε την αντιβίωση όταν δεν μπορείτε να την αποφύγετε
http://www.vita.gr/html/ent/975/ent.1975.asp

Εναλλακτική αντιβίωση!
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.2015.asp

Νέα «σούπερ» αντιβιοτικά εν όψει
http://www.vita.gr/html/ent/763/ent.7763.asp