Υπό αμφισβήτηση τίθεται η αντιγηραντική δράση της ρεσβερατρόλης, που εντοπίζεται κυρίως στο κόκκινο κρασί, από τους ειδικούς αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητικές ομάδες των εταιρειών Amgen και Pfizer, έβαλαν τη γνωστή για την αντιγηραντική της δράση ουσία στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων τους για να διαπιστώσουν την πραγματική επίδρασή της στον μηχανισμό της γήρανσης.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Biological Chemistry» οι ειδικοί της Pfizer ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη και άλλες ουσίες γνωστές για την αντιγηραντική τους δράση δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα πειράματα που έκαναν.

Από την πλευρά τους, οι ερευνητές της Amgen δήλωσαν στο έντυπο «Chemical Biology & Drug Design» ότι, όπως έδειξαν οι δοκιμές τους, η ρεσβερατρόλη τελικά δεν ενεργοποιούσε την πρωτεΐνη SIRT1, η οποία σχετίζεται άμεσα με την παρεμπόδιση της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης.

«Το πρόβλημα πιστεύω ότι έχει να κάνει με τη γενικότερη αισιοδοξία που επικρατούσε ως προς την αντιγηραντική δράση της συγκεκριμένης ουσίας», σχολιάζει ο βιοχημικός κ. Ματ Κεμπερλάιν από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος δεν συνδέεται με καμία από τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο επιστήμονας ωστόσο σπεύδει να προσθέσει ότι ακόμη και σε περίπτωση που η ρεσβερατρόλη δεν επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για θεραπευτικούς σκοπούς.

Διαβάστε ακόμα:
Κόκκινο κρασί για νεανική καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/701/ent.6701.asp

Φάκελος – Aλκοόλ: Ας διαλύσουμε τους μύθους
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.9678.asp

Σύμμαχος του καπνιστή το κόκκινο κρασί
http://www.vita.gr/html/ent/523/ent.7523.asp