Η ελαφριά κίνηση του εμβρύου πριν εμφυτευτεί στη μητέρα αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσαν από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια τα οποία υποβάλλονταν σε τεχνητή γονιμοποίηση, ότι η ελαφριά κίνηση του εμβρύου προτού ακόμη αυτό εμφυτευτεί στη μητέρα, αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης κατά 20%.

Η νέα αμερικανική μελέτη αποδεικνύει επίσης ότι τα μωρά αγαπούν την ελαφριά κίνηση που τα αποκοιμίζει από την εμβρυϊκή τους ήδη ηλικία.

«Ένας από τους στόχους μας εδώ και χρόνια είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο καλλιεργούμε έμβρυα στο εργαστήριο έτσι ώστε να μοιάζει όσο το δυνατό περισσότερο με τον τρόπο που μεγαλώνουν φυσιολογικά μέσα στο σώμα της μητέρας», αναφέρει ο βοηθός καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας δρ. Γκάρι Σμιθ.

Στην παρούσα φάση, η διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης αφορά στον συνδυασμό ωαρίων και σπερματοζωαρίων στο πλαίσιο καλλιέργειας σε τριβλία (Petri dish) και η παραμονή τους στη συνέχεια σε πλήρη ακινησία για αρκετές μέρες προτού εμφυτευτούν στη μήτρα της μητέρας.

Η διαδικασία αυτή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν μοιάζει σε τίποτα με την φυσιολογική διαδικασία που συντελείται στο γυναικείο σώμα, όπου υπάρχει συνεχής ροή υγρών και μια γενικότερη κίνηση.

«Εάν θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τα ποσοστά επιτυχίας από το 35% στο 45%, τότε αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό», αναφέρει ο δρ. Σμιθ.

Ο δρ. Σμιθ και οι συνεργάτες του κατασκεύασαν ένα μηχάνημα το οποίο μιμείται την φυσιολογική κίνηση του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

«Κάνοντας τα κύτταρα να νιώσουν «σαν στο σπίτι τους», αυτά γίνονται καλύτερα, γεγονός που αποτελεί το «κλειδί» για επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση», εξηγεί ο δρ. Σμιθ.

Διαβάστε ακόμα:
Μητρικό γάλα για καλύτερο ύπνο
http://www.vita.gr/html/ent/151/ent.10151.asp

Όνειρα γλυκά!…
http://www.vita.gr/html/ent/441/ent.2441.asp

Ευφυή μωρά από… κούνια
http://www.vita.gr/html/ent/147/ent.9147.asp