Αυξημένες πιθανότητες προβλημάτων υγείας αντιμετωπίζουν όσοι κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν γυμνάζονται.

Τα ανησυχητικά ευρήματα ανήκουν στους ειδικούς του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και της Σουηδικής Σχολής Επιστημών Αθλημάτων και Υγείας στη Στοκχόλμη, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η ακινησία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη ή καρδιακών νοσημάτων, ανεξαρτήτως από το αν κάποιος γυμνάζεται.

Μάλιστα, η πιθανότητα να αναπτύξει μια γυναίκα μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που οδηγεί μεταξύ άλλων σε διαβήτη, αυξάνεται κατά 26% για κάθε επιπλέον ώρα καθισιού.

Σύμφωνα με τους Σουηδούς, ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί ο κίνδυνος είναι να περιορίσουμε όσο μπορούμε τον χρόνο κατά τον οποίο παραμένουμε σωματικά αδρανείς.

Προτείνουν μάλιστα μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες όπως π.χ. να επιλέγουμε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ ή να βγαίνουμε λίγη ώρα από το γραφείο και να κάνουμε το γύρο του τετραγώνου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καταπολεμήσουμε την βλαβερή επίδραση της καθιστικής ζωής στην υγεία μας.

Αν και ακόμη δεν έχουν κατανοήσει πλήρως γιατί η ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν μένουμε ακίνητοι πυροδοτούνται χημικές αντιδράσεις που ενδεχομένως να ευθύνονται για βλάβες που ούτε η σωματική άσκηση δεν μπορεί να αναστρέψει.

«Στο μέλλον, στόχος των γιατρών δεν θα πρέπει να είναι μόνο να παρακινούν τους ασθενείς να ασκούνται, αλλά να τους ενθαρρύνουν να διατηρούν σταθερά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας», αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Sports Medicine».

Διαβάστε ακόμα:
Η καθιστική ζωή οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.10300.asp

Μικρή οθόνη, μεγάλος κίνδυνος
http://www.vita.gr/html/ent/740/ent.10740.asp

Σηκωθείτε τώρα από τον καναπέ!
http://www.vita.gr/html/ent/679/ent.8679.asp