Δύο νέα χάπια καταπολεμούν αποτελεσματικά τη σκλήρυνση κατά πλάκας και ταυτόχρονα εμποδίζουν την υποτροπή των συμπτωμάτων της νόσου, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Τα ελπιδοφόρα νέα έρχονται από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Γκάβιν Τζιοβανόνι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου-Κουίν Μέρι, οι οποίοι εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων Cladribine και Fingolimod. Με τα νέα χάπια αυτά δίνεται η δυνατότητα σε όσους πάσχουν από σκλήρυνση να αποφύγουν τη δυσάρεστη και δαπανηρή διαδικασία των ενέσεων. Επιπλέον δεν προκαλούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τις παρενέργειες άλλων θεραπειών.

Το χάπι Cladribine, είναι η πρώτη φαρμακευτική αγωγή από το στόμα η οποία στοχεύει αποτελεσματικά την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στις δοκιμές οι ειδικοί παρακολούθησαν για ένα διάστημα δύο ετών την κατάσταση της υγείας 1.300 ασθενών με συνεχείς τομογραφίες, από τους οποίους κάποιοι λάμβαναν το νέο φάρμακο και κάποιοι λάμβαναν πλασέμπο.

Βάσει των ιδιαίτερα ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων, όσοι ασθενείς λάμβαναν το Cladribine αντιμετώπιζαν κατά 55% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής της νόσου και 30% χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασής τους.

Η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας από 20 έως 40 ετών και έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων σημείων του οργανισμού, προκαλώντας προβλήματα σε βασικές λειτουργίες όπως π.χ. τον έλεγχο της κίνησης, την αντίληψη, τη μνήμη, την όραση, την ακοή κ.ά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυστικό του Cladribine, της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck Serono, είναι ότι περιορίζει την υπέρ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το δεύτερο εξίσου αποτελεσματικό χάπι κατά της νόσου με την ονομασία Fingolimod, της εταιρείας Novartis, επίσης στοχεύει στον περιορισμό της υπέρ-αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι κλινικές δοκιμές που έγιναν σε συνολικά 1.033 ασθενείς, έδειξαν ότι συγκριτικά με την υπάρχουσα θεραπεία ιντερφερόνης, το νέο φάρμακο έδειξε να μειώνει την πιθανότητα υποτροπής έως και κατά 60%, ενώ παράλληλα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Πάντως και τα δύο φάρμακα έχουν παρενέργειες που μπορεί να είναι σοβαρές, όπως η εμφάνιση έρπη, βροχγίτιδας ή πνευμονίας, που οφείλονται στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Η αποτελεσματικότητα και των δύο φαρμάκων παρουσιάστηκε μέσα από το επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine». Τα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στο επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμα:
Βλαστοκύτταρα εναντίον σκλήρυνσης
http://www.vita.gr/html/ent/604/ent.10604.asp

Η μαριχουάνα ως θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/565/ent.10565.asp

Θεραπεία «σταθμός» για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/436/ent.8436.asp