Αποσύρονται από την αγορά αδυνατιστικά φάρμακα με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη (όπως το Reductil), επειδή προκαλούν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), όσοι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα σιβουτραμίνης (Reductil, Reduxad, Zelium) πρέπει να σταματήσουν τη θεραπεία τους και να συμβουλευθούν το γιατρό τους.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της ανασκόπησης ως προς την ασφάλεια των φαρμάκων που στοχεύουν στην απώλεια βάρους και περιέχουν την ουσία σιβουτραμίνη, ο ΕΜΕΑ έκρινε ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων που προκύπτει από τη λήψη τους υπερκαλύπτει τα οφέλη που προσφέρουν.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί αποφάσισαν την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας των εν λόγω φαρμάκων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, το φάρμακο Reductil κυκλοφορεί από την φαρμακευτική εταιρεία Abbott και στη χώρα μας και χορηγείται σε παχύσαρκους με αυξημένους παράγοντες κινδύνου, με στόχο την απώλεια σωματικού βάρους.

Στη μελέτη για την εξακρίβωση της ασφάλειας των φαρμάκων σιβουτραμίνης, συμμετείχαν περίπου 10.000 ασθενείς, οι οποίοι παρέμειναν υπό παρακολούθηση για έξι χρόνια, διάστημα στο οποίο οι ειδικοί συνέκριναντα αποτελέσματα της σιβουτραμίνης με εκείνα ενός χαπιού πλασέμπο.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν συχνότερα μεταξύ όσων λάμβαναν σιβουτραμίνη. Επιπλέον είχαν μέτρια αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους, τα οποία μάλιστα δεν διατηρούνταν μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Διαβάστε ακόμα:
Μην αγοράσετε αυτά τα χάπια
http://www.vita.gr/html/ent/237/ent.8237.asp

«Φρένο» στα χάπια αδυνατίσματος
http://www.vita.gr/html/ent/884/ent.7884.asp

Μπορώ να αδυνατίσω με ένα χάπι;
http://www.vita.gr/html/ent/764/ent.4764.asp