Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα που καταναλώνουν κυρίως οι αθλητές, δεν βελτιώνουν τελικά τις επιδόσεις τους, ούτε βοηθούν στην ταχύτερη αποκατάσταση τους μετά από τραυματισμούς, εκτιμά νέα καναδική μελέτη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης και φοιτητή μεταπτυχιακού κ. Μάρτιν Φρεσέτ, από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, τα περισσότερα από τα φημισμένα πρωτεϊνούχα μιλκ σέικ, τελικά δεν κάνουν τίποτα από όσα υπόσχονται.

Όπως παρατήρησε ο ερευνητής, πάνω από τους οκτώ στους 10 που έπιναν τέτοια ροφήματα, λάμβαναν ήδη αρκετή πρωτεΐνη μέσω της διατροφής τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 42 αθλητές από διάφορους χώρους του αθλητισμού – ποδηλάτες, δρομείς, κολυμβητές, αθλητές τζούντο, βολεϊμπολίστες – από τους οποίους ζητήθηκε να καταγράψουν τις διατροφικές τους συνήθειες επί τρεις μέρες.

Ο ερευνητής παρατήρησε λοιπόν, ότι σχεδόν οι εννιά στους 10, δήλωναν ότι έπιναν τακτικά πρωτεϊνούχα ροφήματα. Την ίδια ώρα, διαπίστωσε ότι πολλοί από τους αθλητές έφεραν ήδη υψηλά επίπεδα νατρίου, μαγνησίου, νιασίνης, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α και σιδήρου.

Αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Φρεσέτ, τους έκανε αυτομάτως πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας όπως π.χ. ναυτία, προβλήματα όρασης, αίσθηση εξάντλησης και επιπλοκές στη λειτουργία του ήπατος.

Ορισμένα από τα πρωτεϊνούχα ροφήματα, επισημαίνει, συνοδεύονται από κινδύνους για την υγεία.

«Η καθαρότητά τους και η διαδικασία της παραγωγής των προϊόντων αυτών δεν ελέγχεται τόσο αυστηρά όπως συμβαίνει με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα», λέει ο κ. Φρεσέτ.

«Τα συμπληρώματα διατροφής για αθλητές συχνά περιέχουν άλλες ουσίες από αυτές που αναγράφουν στις συσκευασίες τους. Αρκετοί αθλητές μάλιστα καταναλώνουν απαγορευμένες ουσίες χωρίς να το γνωρίζουν», υπογραμμίζει ο ερευνητής.

Η μελέτη συμπεραίνει ότι οι περισσότεροι μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη πρωτεΐνη μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αποφεύγοντας έτσι την κατανάλωση αμφιλεγόμενων για την ασφάλειά τους προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα:
Αγχολυτική…πρωτεΐνη
http://www.vita.gr/html/ent/121/ent.10121.asp

Γεννημένοι νικητές!
http://www.vita.gr/html/ent/510/ent.9510.asp

Θα γίνει ή όχι Φελπς;
http://www.vita.gr/html/ent/079/ent.8079.asp