Ο περιορισμός στην πρόσληψη αλατιού θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ανθρώπους από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια ή ακόμη και από θάνατο, υπογραμμίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Τα ανησυχητικά ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «New England Journal of Medicine», αφορούν αμερικανούς πολίτες και ανήκουν στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με αυτά, ο περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού κατά 3 γρ. – η οποία αντιστοιχεί σε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού – θα μπορούσε να «σώσει» 66.000 άτομα από εγκεφαλικό επεισόδιο, 99.000 άτομα από καρδιακές προσβολές και 92.000 άτομα από βέβαιο θάνατο.

Επιπλέον, η απλή αυτή οδηγία θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δαπάνες υγείας.

«Ο μέτριος αυτός περιορισμός στην ημερήσια πρόσληψη αλατιού, θα μπορούσε να έχει θεαματικά οφέλη για την υγεία των αμερικανών πολιτών» αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ. Κίρστεν Μπίμπινς-Ντομίνγκο.

«Το μέγεθος των επιπτώσεων της πρόσληψης αλατιού στο γενικό πληθυσμό, ήταν μια πραγματική έκπληξη», αναφέρει η ειδικός.

Τα νέα ευρήματα προέκυψαν με τη βοήθεια του Coronary Heart Disease Policy Model (CHD Policy Model), ενός λογισμικού προσομοίωσης ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο απεικονίζει τα επίπεδα καρδιαγγειακών προβλημάτων μεταξύ των ενήλικων Αμερικανών. Βάσει αυτού, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιθανά οφέλη από τέτοιου είδους παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία.

Διαβάστε ακόμα:
Το αλάτι «κρύβεται»…παντού!
http://www.vita.gr/html/ent/150/ent.10150.asp

Αλάτι, το αντικαταθλιπτικό
http://www.vita.gr/html/ent/703/ent.8703.asp

Το αλάτι παχαίνει τα παιδιά
http://www.vita.gr/html/ent/016/ent.5016.asp