Με 64 χλμ/ώρα θα μπορούσε θεωρητικά να τρέξει ο άνθρωπος, εκτιμά νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Southern Methodist, η μεγαλύτερη ταχύτητα που θα μπορούσε να αγγίξει ο άνθρωπος τρέχοντας, εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι μυς του.

«Εάν αναλογιστούμε ότι ένας δρομέας σε κάθε του βήμα ασκεί δύναμη που αντιστοιχεί σε 360-450 κιλά, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι επιδόσεις τους κυμαίνονται στα όρια που τους επιτρέπουν οι μύες και τα άκρα τους», εξηγεί ο κ. Πίτερ Γουέιγιαντ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Ωστόσο από δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ειδικοί σε διάδρομο γυμναστικής, ανακάλυψαν ότι τελικά τα άκρα μας έχουν κατά 30% μεγαλύτερες δυνατότητες ως προς το όριο ταχύτητας που μπορούν να φτάσουν, από εκείνες που απαιτούνται σε αγώνες δρόμου.

«Τα πειράματά μας έδειξαν ότι η ταχύτητα της συστολής των μυών θα μπορούσε να επιτρέψει ταχύτητες της τάξεως των 54-64 χλμ/ώρα ή και μεγαλύτερες», αναφέρει ο ειδικός.

Τι είναι όμως αυτό που εμποδίζει τον άνθρωπο να «πιάσει» αυτές τις ταχύτητες; Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι ο βιολογικός περιορισμός οφείλεται περισσότερο στο χρόνο και συγκεκριμένα, στο ιδιαίτερα περιορισμένο χρονικό περιθώριο στο οποίο μπορούμε να ασκήσουμε δύναμη στο έδαφος ενώ τρέχουμε.

Σε επαγγελματίες δρομείς, ο χρόνος κατά τον οποίο το πόδι τους αγγίζει το έδαφος μετά βίας φτάνει το 1/10 του δευτερολέπτου. Αν και η συγκεκριμένη ταχύτητα μπορεί να φαίνεται παιχνιδάκι για ένα τσίτα – το ταχύτερο αιλουροειδές του πλανήτη το οποίο αγγίζει τα 112 χλμ/ώρα – ωστόσο για τον άνθρωπο αποτελεί μεγάλο επίτευγμα.

Διαβάστε ακόμα:
Βλάβες από αθλητικά παπούτσια
http://www.vita.gr/html/ent/714/ent.10714.asp

Τρέξιμο, για γερά κόκαλα
http://www.vita.gr/html/ent/713/ent.8713.asp

Η «συνταγή» για το τέλειο τζόγκινγκ!
http://www.vita.gr/html/ent/827/ent.8827.asp