Ένα χάπι που θα ενισχύει την παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό, γλιτώνοντας τους διαβητικούς από την ταλαιπωρία των καθημερινών ενέσεων ινσουλίνης, δημιούργησαν οι ειδικοί της δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk.

Το πρωτοποριακό «όπλο» κατά του διαβήτη αναμένεται να δοκιμαστεί σε 155 βρετανούς ασθενείς στο πλαίσιο μιας ετήσιας κλινικής δοκιμής που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.

Τώρα οι ειδικοί κατάφεραν να μετατρέψουν το ενέσιμο φάρμακο Victoza (το οποίο έχει ήδη λάβει έγκριση και αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας) σε αποτελεσματικό χάπι, προσφέροντας στους διαβητικούς πιο εύκολη και ανώδυνη αντιμετώπιση της νόσου.

Εάν οι κλινικές δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, τότε αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ταλαιπωρίας χιλιάδων ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν ενέσεις καθημερινά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να θέτουν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό τους με ένα χάπι την ημέρα.

«Το νέο φάρμακο θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις επιλογές των ασθενών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τεράστια βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους», αναφέρει η κ. Λίμπι Ντάουλινγκ από το βρετανικό οργανισμό για το διαβήτη Diabetes UK.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες ανησυχίες ως προς την πιθανότητα αύξησης του κινδύνου για καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκληθεί από τη λήψη του νέου φαρμάκου.

Διαβάστε ακόμα:
Κωδικός: Διαβήτης
http://www.vita.gr/html/ent/432/ent.10432.asp

Oι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp

Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp