Περίπου 20 λεπτά επιπλέον ύπνου χρειάζονται οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, επισημαίνει βρετανός ειδικός.

Ο καθηγητής Τζιμ Χορν, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τον Ύπνο του Πανεπιστημίου του Loughborough και συγγραφέας του βιβλίου «Sleepfaring: A Journey Through The Science of Sleep», εξηγεί ότι για την ανάγκη των γυναικών να κοιμούνται περισσότερο ευθύνεται η διαφορετική δικτύωση του εγκεφάλου τους.

Ο εγκέφαλος των γυναικών είναι πολύ πιο σύνθετος και αρκετά διαφορετικός από εκείνον των ανδρών και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως εξηγεί την ανάγκη τους για επιπλέον ύπνο.

«Μια γυναίκα χρειάζεται περίπου 20 λεπτά επιπλέον ύπνο σε σχέση με τους άνδρες, ωστόσο κάποιες γυναίκες ενδεχομένως να χρειάζονται λιγότερο και κάποιες άλλες παραπάνω», αναφέρει ο ειδικός σε θέματα ύπνου.

Πέρα από τη σωματική ξεκούραση, ο ύπνος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της νοητικής μας υγείας, όπως επισημαίνει ο καθηγητής.

«Μια από τις κύριες λειτουργίες του ύπνου είναι να επιτρέπει την αποκατάσταση τυχόν εγκεφαλικών βλαβών», αναφέρει ο ειδικός. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκεφαλικός φλοιός – η περιοχή που συνδέεται με τη μνήμη και τις λεκτικές ικανότητες – αποσυνδέεται από τις αισθήσεις και μπαίνει σε διαδικασία αποκατάστασης», συμπληρώνει.

«Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για αποκατάσταση έχει αυτός στη συνέχεια, χρειαζόμαστε δηλαδή περισσότερο ύπνο», λέει ο κ. Χορν.

Ο βρετανός καθηγητής πιστεύει ότι οι διαφορές ως προς τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί ο ανδρικός εγκέφαλος γερνά ταχύτερα από το γυναικείο.

«Η κατάσταση του εγκεφάλου μιας γυναίκας στα 75 μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του εγκεφάλου ενός άνδρα στα 70 του», ισχυρίζεται ο ειδικός. «Δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Το γεγονός ότι ο γυναικείος εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει το φαινόμενο», τονίζει.

Πόσο ύπνο όμως χρειάζεται τελικά ένας ενήλικας προκειμένου να επιτύχει την υπέρτατη νοητική ευεξία; Σύμφωνα με τον κ. Χορν, ο απαιτούμενος χρόνος ύπνου ποικίλει από άτομο σε άτομο και από τους άνδρες στις γυναίκες.

«Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 6-8 ώρες νυχτερινού ύπνου», αναφέρει ο καθηγητής. «Ωστόσο οι προσωπικές ανάγκες του καθενός μπορεί να διαφέρουν πολύ – κάποιοι άνθρωποι μετά από έξι ώρες ύπνου αισθάνονται καλά και κάποιοι άλλοι όχι».

Ο ειδικός υπογραμμίζει πως είναι εξίσου σημαντικό ο καθένας να κοιμάται όσο έχει ανάγκη ώστε την επόμενη μέρα να διατηρεί την ενεργητικότητά του και να μην αισθάνεται νύστα.

Διαβάστε ακόμα:
Ο ύπνος προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/858/ent.7858.asp

Γυναίκες και ύπνος
http://www.vita.gr/html/ent/540/ent.5540.asp

Κάντε 8 λεπτά ύπνου να φαίνονται 8 ωρο!
http://www.vita.gr/html/ent/729/ent.9729.asp