Η εντατική θεραπεία ασθενών που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, εκτιμά τώρα νέα ουαλική μελέτη.

Τα ανησυχητικά νέα ανήκουν στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, οι οποίοι μελέτησαν τις περιπτώσεις 50.000 ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των ασθενών που ακολουθούσαν εντατική θεραπεία ήταν το ίδιο επικίνδυνα με τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και οδηγούσαν επίσης σε υψηλό κίνδυνο θανάτου.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «The Lancet», από τη μελέτη φάνηκε ότι οι ασθενείς που ακολουθούσαν θεραπείες ενέσιμης ινσουλίνης διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο από εκείνους που λάμβαναν θεραπείες από το στόμα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μελέτησαν τις περιπτώσεις 27.965 ασθενών ηλικίας από 50 ετών και άνω που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, η θεραπεία των οποίων συμπεριλάμβανε τη λήψη φαρμάκων μετφορμίνης και σουλφονυλουρίας από το στόμα. Είδαν λοιπόν ότι τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) αν και έπεφταν, παρέμεναν ωστόσο σε σχετικά ασφαλές για τη ζωή τους επίπεδο.

Ο κίνδυνος θανάτου όμως φάνηκε ιδιαίτερα υψηλός μεταξύ των υπολοίπων ασθενών που ακολουθούσαν εντατικές θεραπείες ινσουλίνης.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι πολλοί θα μπορούσαν να είναι οι παράγοντες που συνδέονται με τα αποτελέσματα αυτά, όπως π.χ. η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους ασθενούς. Υπογραμμίζουν ακόμη, ότι σε καμία περίπτωση οι ασθενείς που ακολουθούν θεραπείες ινσουλίνης δεν θα πρέπει να τις διακόψουν, αλλά να συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό που τους παρακολουθεί.

Διαβάστε ακόμα:
Διαβήτης: Τέλος στις ενέσεις!
http://www.vita.gr/html/ent/817/ent.10817.asp

Κωδικός: Διαβήτης
http://www.vita.gr/html/ent/432/ent.10432.asp


Oι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη

http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp