Τα παιδιά χωρισμένων γονιών είναι πιο ευτυχισμένα από τα παιδιά ζευγαριών που συμβιώνουν παρά τους τσακωμούς τους, εκτιμά νέα βρετανική μελέτη.

Οι ειδικοί του οργανισμού The Children’s Society διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένα στα 10 παιδιά στη Βρετανία είναι δυστυχισμένο λόγω των συχνών καυγάδων των γονιών μέσα στο σπίτι.

Επιπλέον, είδαν ότι τα παιδιά που ζουν με τους φυσικούς γονείς τους τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα από τα παιδιά που ζουν με πατριό-μητριά.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 7.000 παιδιά ηλικίας από 10 έως 15 ετών. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα των ειδικών να διαπιστώσουν πόσο ευτυχισμένα είναι τα παιδιά στη Βρετανία.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα δήλωναν ευτυχισμένα, περίπου το 10% αυτών έπεφταν σημαντικά κάτω από το μέσο σκορ «ευτυχίας» του 7,7 στα 10.

«Η έρευνα αυτή συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση και την ενίσχυση της καλής ψυχικής κατάστασης των νέων», αναφέρει ο επικεφαλής του οργανισμού κ. Μπομπ Ραιτμάιερ.

«Δείχνει ότι στην πλειονότητά τους τα παιδιά είναι ευτυχισμένα, όμως περίπου δύο παιδιά σε κάθε τάξη δηλώνουν δυστυχισμένα και πολλά κουβαλούν ανασφάλειες ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση και έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση», προσθέτει ο ειδικός.

Μάλιστα όπως έδειξαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές, η προσωπική ευτυχία των παιδιών εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τον (αρμονικό ή μη) τρόπο με τον οποίο συμβίωναν τα μέλη της οικογένειάς τους.

«Πρόσφατες αλλαγές στη δομή της οικογένειας φαίνεται να έχουν μικρή αλλά σημαντική σχέση με την ευεξία που βίωναν παιδάκια του δημοτικού», καταλήγει η μελέτη.

Διαβάστε ακόμα:
Tα παιδιά των χωρισμένων θα μείνουν ανύπαντρα;
http://www.vita.gr/html/ent/581/ent.1581.asp

Όταν το αγόρι μεγαλώνει χωρίς πατέρα
http://www.vita.gr/html/ent/056/ent.2056.asp

Διαζύγιο: 2 σπίτια, 2 ανατροφές;
http://www.vita.gr/html/ent/050/ent.10050.asp