Το χάπι της επόμενης εβδομάδας, το οποίο περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ακόμη και 5 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία, είναι πλέον γεγονός.

Το EllaOne, όπως ονομάζεται, μπορεί να ληφθεί 48 ώρες αργότερα από το όριο λήψης τού ήδη υπάρχοντος χαπιού της επόμενης ημέρας.

Το φάρμακο περιέχει τη δραστική ουσία ulipristal acetate (UA) και, σύμφωνα με νέα μελέτη, είναι αρκετά πιο αποτελεσματικό σε σχέση με το υπάρχον χάπι λεβονοργεστρέλης.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet», έδειξε ότι σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε 2.221 γυναίκες, το νέο φάρμακο έδωσε κατά 50% καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το παλαιότερο.

Το νέο χάπι έλαβε κεντρική ευρωπαϊκή έγκριση τον περασμένο Μάιο, ωστόσο διατίθεται μόνο κατόπιν συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ., έχει ήδη κυκλοφορήσει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες όμως δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε το εν λόγω χάπι από την κυκλοφορία του και έπειτα. Οργανώσεις για τα δικαιώματα των εμβρύων κατηγορούν το EllaOne ότι αποτελεί «χάπι έκτρωσης».

Οι επιστήμονες, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι το νέο χάπι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί μέσο αντισύλληψης, αφού στην πραγματικότητα συνιστά λύση έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε ακόμα:
Η αντισύλληψη θέλει γνώση
http://www.vita.gr/html/ent/231/ent.9231.asp

11 αλήθειες για την αντισύλληψη
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.8617.asp

Tα αντισυλληπτικά χάπια παχαίνουν; …και άλλες 10 απορίες
http://www.vita.gr/html/ent/089/ent.1089.asp

Ποιά είναι η καλύτερη επιλογή στην περίπτωσή μου;
http://www.vita.gr/html/ent/111/ent.1111.asp